Cengiz Holding’in açmak istediği madene karşı şarkılı türkülü protesto

Cengiz Holding'in Çanakkale Çan'da köylüleri yerinden edecek, su varlıklarını zehirleyecek, tarım ve mera arazileri ile ormanlara zarar verecek maden projesine karşı bir araya gelen halk, çalgılar ve türkülerle bir protesto gerçekleştirdi.            

Cengiz Holding‘in Çanakkale‘nin Çan ilçesindeki Halilağa köyü ile Bayramiç ilçesindeki Hacıbekirler köyü arasına açmak istediği Halilağa Altın Bakır Madeni için itirazlar sürüyor.

Çan ve Bayramiç’te yaşayan 91 yurttaşın imzacı olduğu altın madeni için mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen Cengiz Holding’in çalışmalarına devam etmesi üzerine Çan’da şarkılı türkülü protesto yapıldı.

Kazdağları Kardeşliği ve Çan Çevre Derneği‘nin birlikte organize ettiği şarkılı türkülü protesto Çan Kapalı Pazaryeri girişi ve Menderes Parkı‘nda gerçekleşti.

Ekoloji aktivistleri ellerindeki davul, zurna ve diğer çalgılarla çevre türkülerini Cengiz Holding’e karşı seslendirirken pankartlar açtı.

Açılan pankartlarda “Madene verecek suyumuz yok”, “Defol Cengiz”, “Kazdağları’ndan defol Cengiz”, “Kazdağları’nın üstü altından değerlidir” ifadeleri yer aldı.

‘Maden, yılda 4 milyon ton suyu zehirleyecek’

Çan Çevre Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Cengiz Holding Hacıbekirler ve Muratlar köyleri üzerinde, üç köyü haritadan silerek bakır madeni açmak istiyor. Eğer bu maden açılırsa 55 köyün su kaynağı, Çan’ın köylerini sulayan Kocabaş Çayı madene verilecek. Bu köyler arasında Uzunalan, Bilaller, Cicikler, Göle, Dereoba, Söğütalan, Şerbetli, Kulfal, Kumarlar gibi köyler de var.”

“Şu anda madene su taşımak için çalışmalara başlandı. Bu projeye karşı Bayramiç ve Çan köylerinde yaşayan 91 vatandaş dava açtık, ilk davayı biz kazandık. Mahkemenin burada maden olmaz demesine rağmen, madenci şirket projede ısrarını sürdürüyor.”

“Yılda 4 milyon ton suyu zehirleyecek olan altın-bakır madeni için Çan ve Bayramiç’in suyuna el konacak. Tarım toprakları, meralar zehirlenecek, ormanlar kesilecek. Maden yüzünden açığa çıkan zehir yüzünden kanser olacağız. Gelin hep birlikte topraklarımızı savunalım, madene verecek bir damla suyumuz yok.”

Ne olmuştu?

Cengiz Holding, 21 Şubat’ta Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için ÇED raporuna rağmen aykırı bir şekilde sondaj faaliyetleri gerçekleştirmişti.

Alınan bilirkişi raporu, çevre örgütlerinin lehine çıkmıştı. Yöre halkı da proje için üç ayrı su kaynağı öngörülmesi sonrası projeye yoğun bir tepki göstermişti. Ayrıca ÇED’de sondaja da izin verilmemişti. Çan Çevre Derneği’nden Ümran Aydın “Bir bölgenin suyunu komple kesmek çok büyük bir haksızlık ve asla kabul edilemeyecek bir durum” diyerek projenin bölgedeki su kaynaklarına ve vatandaşa maliyetinin boyutuna dikkat çekmişti.

Bölge halkının açtığı dava sonucunda 6 Aralık’ta Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesi kararı iptal etmiş, şirket ise proje için yeniden başvurmuştu. Bakanlık iptal edilen proje için 14 Mart tarihinde yeniden ‘ÇED olumlu’ kararı vermişti.

Mayıs 2023’te Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki Halilağa Bakır Madeni Projesi için 2009/7 sayılı genelge doğrultusunda ikinci kez verilen “ÇED Olumlu Raporu”na karşı dava açmıştı. (Kaynak: Yeşil Gazete)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.