ÖZKAN GÜNAL yazdı: "İnsan Nedir -6-"

Zat-ı Hakk ikinci bir şey yaratmadı, Kendisi tecelliye çıktı. Tecellisi sıfatlarını vücutlandırması olarak gerçekleştiği ve her bir sıfat tabilik anlamında müstakillik taşıdığı için, her sıfat kendiliği olduğu için farklılıklar, kesret dediğimiz çokluk ortaya çıkıyor ama bu çokluk dediğimiz Allah’ın tevhitliğinin ve bütünselliğinin içerisinde olmaya devam ettiğinden, birbirinden ayrı olamaz. İşte bu merkezdeki insan yaratılmışlığın bütünselliğinin merkezinde, yaratılmışlığa anlam katan ve yaratılmışlıkla anlamlanan insan, kendisinde ve bu âlemde yaratılış gayesi neyse onu gerçekleştirir.

İnsan ne için yaratıldı? Allah’a iman, meleklere iman, kitabına iman, peygambere iman, ahirete, kadere imanın arkasından ne geliyor “Amentü’de?” “Şehadet” geliyor. Ancak bütünselliğe inanarak iman gerçekleşir dedik ya, o bütünselliğin içine şehadet girdi şimdi. İşte insan ne için yaratılmış? Şehadet için. Peki, nerede şehadet edecek? Zat-ı Hakk’ın tecellisinde Zat-ı Hakk’a şahitlerden olacak. “Eşhedü en la ilahe illallah ve Eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resulühü” boyutunda şahitlerden olacak yani “Hz. Muhammed ise insanı yaptı” diye başlamıştık ya işte O Muhammedî ilim, irfan olmadan, insan kendisine kendisinden de Rabbine arif olamaz, şahitlerden olamaz. Hucurat suresi 14. Ayeti kerimede,

Bedeviler, "İman ettik" dediler. De ki, "Siz iman etmediniz. Ancak "teslim olduk" deyin. Fakat iman henüz kalplerinize girmemiştir. Eğer Allah'a ve elçisine itaat ederseniz O sizin amellerinizden hiçbir şey eksiltmez. Şüphesiz Allah bağışlayandır, rahmet edendir."

denilmektedir. Bunu nasıl anlayabiliriz? 

Yazının devamı için tıklayınız

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.