Batı Trakya Türk azınlığının yürekli sesi Dr. Sadık Ahmet Anılıyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Batı Trakya Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) kurucu Genel Başkanı Dr. Sadık Ahmet, 27 yıl önce  24 Temmuz 1995 tarihinde şaibeli bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Sadık Ahmet, her yıl olduğu gibi bu yıl da Batı Trakya Türkleri başta olmak üzere tüm Türk Dünyasında anılıyor.

Ömrünün büyük bir bölümünü Yunanistan’da azınlık olarak yaşayan Türklerin gasp edilen hayati ve demokratik hakları alabilmeleri için mücadele ederek geçiren Doktor Sadık Ahmet’in vefatının 27’nci yıl dönümü kaydediliyor.

Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya’daki azınlığın haklarını hukuken imza altına alan Lozan Barış Antlaşmasının 72’nci yıl dönümünde 24 Temmuz 1995 tarihinde Gümülcine’nin Susurköy mevkinde şaibeli bir trafik kazasında aracına traktör çarpması sonucunda yaşamını yitirdi. Dr. Sadık Ahmet, “Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak bir suç ise, burada tekrar ediyorum; ben bir Türk’üm ve öyle kalacağım. bu mesajımla Batı Trakya azınlığına sesleniyorum ve Türk olduklarını unutmamalarını söylüyorum. Haklarımızı bir gün mutlaka alacağız.” sözleri ile hafızalara kazındı.

DR. SADIK AHMET KİMDİR?

Batı Trakya Türk Azınlığının yaşadığı sorunları yakından takip eden ve hukuki haklarını alabilmek içim mücadele etmek gerektiğini düşünen Dr. Sadık Ahmet, 1985 yılında Batı Trakya çapında bir imza kampanyası başlattı. Topladığı 15.000 imza ile oldukça ses getirdi ancak 8 Ağustos 1986 tarihinde bu faaliyeti nedeniyle tutuklandı. 25 Eylül 1987’de Selanik’e giderek, Demokrasi İnsan Hakları toplantısında Türk toplumunun sorunlarını ileten bir broşür dağıttı. 1988 yılında 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. 18 Haziran 1989 seçimlerinde milletvekilliğine adaylığını koydu ancak adaylığı çeşitli gerekçeler ile iptal edildi. 26 Ocak 1990’da Lozan Barış anlaşmasından doğan haklara uygun olarak Batı Trakya Türkleri’ne “Türk” dediği için hapis cezası aldı ve Selanik Dudullu hapishanesinde iki ay hapis yattı. 8 Nisan 1990 genel seçimlerinde bağımsız milletvekili seçildi ve meclise gidi. 13 Eylül 1991 tarihinde Batı Trakya Türkleri’nin ilk siyasi partisi olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) partisini kurdu. 1993 genel seçimlerinde Yunanistan’ın seçim kanunlarında yaptığı adaletsiz değişiklik nedeniyle meclise giremedi. Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya’daki azınlığın haklarını hukuken imza altına alan Lozan Barış Antlaşmasının 72. yıl dönümünde 24 Temmuz 1995 tarihinde Gümülcine’nin Susurköy mevkinde şaibeli bir trafik kazasında aracına traktör çarpması sonucunda yaşamını yitirdi. Kazanın üzerinden geçen 26 yılda ailenin ve Türk toplumunun tüm taleplerine rağmen yaşanan kazaya dair ciddi bir soruşturma yapılmadı. 2015 yılında Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Merkezi’ne yapılan bir saldırıda kazanın gerçekleştiği aracın kimliği belirsiz kişilerce çalınması nedeniyle de teknik bir soruşturma yapılabilmesi imkansız hale geldi. Hem DEP yöneticilerinin hem de Sadık Ahmet’in ailesinin aracın ve hırsızların bulunması için yaptıkları tüm başvurulara sessiz kalan Yunan makamları, 25 yıldır kazanın basit bir traktör çarpması olduğu iddiasında ısrar ediyorlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.