ŞİİR SANATI ÜZERİNE...

Şiir, şaheser sanattır,

Şiir, hayal edilen hayattır,

Şiir, duygularda feryattır,

Şiir, mısralarda şaire murattır,

Şiir, ilginin ve sevginin özel ve güzel tarifidir,

Gerisi TEFERRUATTIR...

Ben Türk Dili ve Edebiyatı hocasıyım. Öğrencilerime şiiri anlatırken "günlük konuşmalarınızda kullandığınız sıradan sözleri alt alta getirerek mısra şeklinde sıralayıp yazmakla şiir yazmış olmazsınız. Şiirde imge, sembol, orijinal benzetmeler, çarpıcı, etkileyici ifadeler olmalı ve şiiri; ölçü, kafiye, uyum, akıcılık vs gibi- kendine has kurallarını göz önünde bulundurarak yazmak gerekir" diyordum. Bunu, şiir kitabımın önsözünde ayrıntılarıyla açıkladım. Ayrıca, şiir eleştirmeni Mehmet Kaplan’ın, Necip Fazıl’ın şiirlerini tahlilde,, "şairin, bir mısrada, bir beyitte, bir kıtada anlattıklarını bir başkası bir kitap yazarak anlatıyorsa bu şiir olur" diyor. "BEKLEYEN" şiirinde beklemeyi ne güzel anlatıyor. "Ne hasta bekler sabahı / Ne taze ölüyü mezar / Ne şeytan bir günahı / Seni beklediğim kadar..." Rahmetli usta şair Abdurrahim Karakoç, hikayesi de çok anlamlı olan MİHRİBAN şiirinde, "Lambada titreyen alev üşüyor... Kar koysam köz olur aşkın külüne..." dediği mısralardaki anlamın, ve anlatımın gücüne bakar mısınız? Kısacası, şiir yazmak farklı bir duygudur. Ayrıcalığı olan bir olaydır. Bir profesör şiir yazamayabilir ama ilkokul mezunu, gözleri görmeyen Aşık Veysel gönül gözüyle şiir yazar desem ne demek istediğimi sizler anlamış olursunuz. Bilmem anlatabildim mi?

ŞİİRİN AKŞAM VAKTİ şiir kitabım 10 bin adet basıldı ve 2 yıl içerisinde tükendi. Dostlarım için ayırdığım 300 kadar kitabım kaldı. Bestelenen, sanatçılar tarafından seslendirilen,, dereceler alan ve 23421 no ile TRT repetuarında bulunan şiirlerim vardır. Bunları, iddialı olduğum için söylemiyorum, bu konuda mütevaziyim. Ben, "bin km.'lik bir yola bile bir adımla başlanır" diyerek olgunluk dönemimde olduğumu, ustalık dönemime ulaşmak için gayret gösterdiğimi, bu niyetten hareketle, “SENDE BIRAKTIM” isimli 2. Şiir kitabımın basılmak üzere olduğunu belirtmek için söylüyorum.

VEDA

Biliyorum, ayrılık çok zor.

Belki de bu son bakış.

Sana sevgimi bırakıyorum,

Al sev, nakış nakış…

*

Biliyorum, sensizlik çok zor,

Belki de bu son ses.

Sana aşkımı bırakıyorum,

Al iç, nefes nefes…

*

Biliyorum, yokluğun çok zor.

Belki de bu son kucak.

Sana gönlümü bırakıyorum,

Al sar, sıcak sıcak…

*

Biliyorum, yalnızlık çok zor.

Belki de bu son rüya.

Sana hayalimi bırakıyorum,

Al bak, doya doya…

*

Biliyorum, hasretlik çok zor.

Belki de bu son gurbet.

Sana günlerimi bırakıyorum,

Al say, demet demet…

..

ŞİİRİN AKŞAM VAKTİ şiir kitabımdan

Aydın-Didim 1984

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.