Yargıtay: "Cemevlerinin Elektrik Faturaları Devlet Tarafından Ödenmelidir"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Cem Vakfının, Cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi ve elektrik faturalarının devlet tarafından ödenmesi için açtığı dava kapsamında, Yargıtay yerel mahkemenin kararını onadı.

Cem Vakfı tarafından açılmış olan "aydınlatma giderlerinin devlet tarafından ödenmesi" davasında Yargıtay yerel mahkemenin Cem Vakfı lehine olan kararını onadı.

YARGITAY KARARI ONADI

Yargıtay, yerel mahkemenin Cemevlerinin ibadethane olduğuna ve elektrik faturalarının devlet tarafından ödenmesi gerektiğine hükmeden kararını onadı. Davayı takip eden avukatlardan RiyadYıldız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Cemevlerinin ibadethane sayılması için yürütülen hukuki sürecin 15 yıldır devam ettiğini, Yargıtay'ın son kararının ardından artık Hükümet'ten yasal bir düzenleme beklediklerini belirtti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Cem Vakfı, Cemevlerinin ibadethane olduğuna ve elektrik giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğine ilişkin düzenleme talep ettiği için, elektrik faturalarını ödemiyordu. Bunun üzerine BEDAŞ fatura borcu nedeniyle icra takibi başlattı. Kaşılıklı itirazlarla ilerleyen süreçte yerel mahkeme önce BEDAŞ lehine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de (AİHM) Türkiye'deki hukuki süreç devam ederken 2014 yılında cemevlerinin ibadethane olduğuna ilişkin karar verdi. Yargıtay AİHM kararı üzerine o dönemde dosyayı bozma kararı verdi. Yargıtay'ın kararı bozması sonucu BEDAŞ temyize gitti ancak yerel mahkeme bu kez BEDAŞ aleyhine karar verdi.

Yargıtay son olarak yerel mahkemenin BEDAŞ aleyhine olan kararını onadı ve böylelikle Cemevlerinin aydınlatma giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğine hükmetti. Avukat Yıldız "Kanunlarda henüz Alevilik inanç sayılmıyor. Hükümetin burada düzenleme yapması ve Aleviliği inanç grubu olarak tanınması lazım" dedi. Kaynak: Haberler

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.