Sağlık Bilim Kurulu Üyesi Çelik: "Sıcakların artışı koronavirüsün bulaşma riskini azaltacaktır"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, sıcakların artışının koronavirüs bulaşmasını azaltacağı ve bunun bilimsel olarak kanıtlandığını açıkladı.   

Şu anda yaptıkları filyasyon çalışması ve sokağa çıkma kısıtlamalarının son derecede işe yaradığını ve bu hastalığın insandan insana bulaştığının bilindiğini belirten Çelik, iki insanın bir araya gelmesinin engellediği zaman virüsün bulaşımının da engellenmiş olacağını söyledi.

Prof Dr İlhami Çelik'in bu yöndeki açıklamaları şöyle devam ediyor;

"Son zamanlarda hem kendi hastanemizde hem de ülkemiz çapında vaka sayılarında, yoğun bakıma alınan hasta sayılarında ciddi oranda azalma görmeye başladık. Şimdi Cumhurbaşkanımızın Ramazan Bayramı'nda 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması kararı son derece yerinde oldu. Takdirle karşılanacak bir karar. Olması gereken de buydu. Biz bilim kurulundaki arkadaşlarımızla bu konuyu konuştuk. Çünkü Ramazan Bayramları özellikle Türkiye'de temasın ön plana çıktığı, el öpmesi diye tabir ettiğimiz hareketlerin olduğu bir bayram. Bu dönemde bunlardan uzak kalmamız gerekiyordu. Biz oruç tutuyoruz. Bayramlarda gideceğiz büyüklerimizin ellerinden, küçüklerin yanaklarından öpeceğiz ve onlara harçlık vereceğiz gibi. Maalesef bu sene ertelememiz gerekiyordu. Olması gereken de buydu. Bunun bize çok katkı sağlayacağını, vaka artış hızını çok daha fazla azaltacağını görüyoruz.

BERBERLER ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDEN DAHA FAZLA RİSK TAŞIYORLAR

Berberlerin koronavirüse karşı risk grubundalar. Alışveriş merkezine gitmekten daha fazla risk taşıyan grup berberlerdi. Çünkü çok yakın temasta olan insanlar bunlar. İnsanlar saç, sakal birbirine karışmış, keza kadınlar için de aynı şey geçerli. Bu nedenle insanlar berber ve kuaföre gitmeye mecbur kaldılar. Berberler çok riskli, buna çok dikkat etmek gerekiyor. Bu ortamlarda elbette hijyen ve temizlik kaygıları var. Biz de saçımız ve sakalımızdan rahatsız oluyoruz. Mümkün olduğunca çok dikkatli olmak gerekiyor. Maske ve kişisel koruyucu ekipmanlarımıza çok dikkat etmeliyiz.

YAZIN VİRÜS BULAŞMA RİSKİ DAHA ALT SEVİYEDE SEYİR EDER

Yazın bunun en alt seviyede devam edeceğini düşünüyoruz. Taşıyanlar olacak; fakat bulaşma riski çok az düzeyde devam edecek gibi gözüküyor. Bu son derece alt bazlı yazın seyreder; ancak sonbahara doğru dikkatli olmamız gerekiyor. Havaların soğumasıyla kişilerin kapalı ortamlara girmesiyle beraber, koronavirüsün bulaşma riskinin artacağı öngörülüyor. Kapalı alanlara girdiğiniz zaman, havaların soğuması ve mevsimsel değişikliklerin de meydana gelmesiyle bulaşma riski artar. Yazın yine de tedbirli olmakta fayda var.."  

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.