Prof. Dr. HİLMİ ÖZDEN: "Tüm Türkmeneli'nde Türkçe'nin resmi dil olması ve Dışişleri Bakanlığı'nın bu hayati konuyu gündeme getirmesi gerekmektedir."

Irak Bakanlar Kurulu, Kerkük'te devlet dairelerinde sadece Arapça ve Kürtçe kullanılmasını yönünde atakta bulunarak, Türk yurdu Kerkük'te skandal bir karar almıştı. Özellikle deprem akabinde yapılan bu ani çıkış, Türkiye başta olmak üzere tüm Türk Dünyası'nda yoğun tepkilere neden oldu.

Gelen tepkiler üzerine, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, dün akşam saatlerinde yeni bir karar alarak, Kerkük'te Türkmence'nin de resmi yazışma dilleri arasına alınmasını istedi.

Irak'ın resmi haber ajansı INA'da yayımlanan haberde, Başbakan'ın Kerkük'te Türkmence'nin resmi yazışmalarda kullanması üzerine talimat verdiği ifade edildi. Türkçe'nin Kerkük'te yasaklanmasının ardından gelen tepkiler çığ gibi büyüdü ve böylece Irak yönetimi geri adım atmak zorunda kaldı.  

Cumhurbaşkanlığı Bağımsız Aday Adayı Prof Dr. HİLMİ ÖZDEN, Irak Hükümetinin bu konudaki kararının yeterli olmadığı yönünde bir basın açıklamasında bulundu.  

Prof. Dr. HİLMİ ÖZDEN tepkilerini ve yapılması gerekenleri şöyle dile getirdi;

"Kerkük'te Irak Hükümeti gelen tepkiler üzerine resmi dil hüviyetinden kaldırdığı Türkçe'yi, yeniden resmi dil olarak kabul etmiştir. Fakat bu yeterli değildir. Çünkü Musul, Telaver, Erbil, Tuzhurmatı ve tüm Türkmeneli'nde Türkçe "Resmi Dil" olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Dışişleri Bakanlığı'nın bu hayati konuyu gündeme getirmesi gerekmektedir. Türkçe, Türklüğün beka meselesidir.."

bursaarena.com.tr

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.