Türkmen dilini yasaklayan Irak, geri adım attı: "Türkmence, Kerkük'te resmi dillere eklendi"

Türk yurdu Kerkük'te Türkmencenin yasaklanmasına ilişkin karar, Irak Başbakanı es-Sudani tarafından yayımlanan talimat ile geri alındı. Kerkük'te Türkmence resmi yazışma dili olarak kabul edildi.

Irak Bakanlar Kurulu, Kerkük'te devlet dairelerinde sadece Arapça ve Kürtçe kullanılmasını yönünde bir karar alarak, Türk yurdu Kerkük'te skandal bir karar almıştı. Türkçenin Kerkük'te yasaklanmasının ardından gelen tepkiler çığ gibi büyüdü ve Irak yönetimi geri adım atmak zorunda kaldı.

Irak Türklerinin dil ve kültürel haklarını yok sayan Türkçe yasağı kararının, Türkiye'nin imkanlarını seferber ettiği Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem felaketinin hemen ardından alınması dikkat çekti.

IRAK BAŞBAKANI GERİ ADIM ATTI: TÜRKÇE RESMİ YAZIŞMA DİLİ OLDU 

Gelen tepkiler üzerine, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, bugün akşam saatlerinde bir karar alarak, Kerkük'te Türkmencenin de resmi yazışma dilleri arasına alınmasını istedi.

Irak'ın resmi haber ajansı INA'da yayımlanan haberde, Başbakan'ın Kerkük'te Türkmencenin resmi yazışmalarda kullanması üzerine talimat verdiği ifade edildi.

ERŞAT SALİHİ, IRAK BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Irak Türkmeni lider, Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, olayın üzerine Başbakan ile görüştü. Salihi, "Irak Başbakanı ile görüşmemizde, Türkçe dilinin resmi olarak kullanılması gerektiğini vurguladık. Kendileri de Türkçe dilinin resmi dil olduğunu ve resmi dairelerde kullanılması talimatını vermiş oldular." değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Kerkük’te Türkmence’nin resmi kullanımına kısıtlama getirilmesine ilişkin "Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliğince Alınan Karar Hakkında" başlıklı yazılı bir açıklama yayımlamış ve alınan karara tepki göstermişti.

IRAK TÜRKMEN CEPHESİNDEN SERT TEPKİ

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Bürosu, Irak yönetiminin aldığı skandal karara sert tepki gösterdi ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye çağrı yaptı.

Ayrıca, Irak Meclisi Türkmen Grubu, Kerkük’te Türkmencenin yok sayılması kararının anayasaya aykırı olduğu ve bunun kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.