Cumhuriyet Şehidi Ahmet Taner Kışlalı, ölümünün 20. Yıl dönümünde törenlerle anıldı

BURSA ARENA / Haber Merkezi 

20 Yıl önce katledilen Gazeteci / Yazar Prof Dr Ahmet Taner Kışlalı, ailesi ve dostları tarafından adının verildiği sokakta anıldı.

1991 yılında meçhul kişilerce aracına yerleştirilen bombalı bir paketle hayatına son verilen Kışlalı, en son Cumhuriyet Gazetesinde köşe yazarlığı yapıyordu.  Sağlığında Atatürkçü Düşünce Derneği’nin ikinci genel başkanı, 1977 yılında CHP İzmir Milletvekili, 1978 Bülent Ecevit hükümetinin Kültür Bakanı olarak görevler de yapmıştı. 

Ahmet Taner Kışlalı  törenlerle anıldı

Kışlalı Sokak’taki törende bir konuşma yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Her yıl 21 Ekim’de değerli hocamızı anmaya burada bir araya gelmeye devam edeceğiz, çünkü Ahmet Taner Kışlalı’yı anmak Cumhuriyeti savunmaktır, Mustafa Kemal Atatürk aydınlığını savunmaktır, bilimi ve aklı, kadın erkek eşitliğini, aydınlanmayı savunmaktır.  Atatürk öğretisinin yılmaz savunucusu Kışlalı’yı anmaya, fikirlerini yaşatmaya inatla devam edeceğiz. Değerli hocamızın hepimiz üzerinde emeği var. Onun kitaplarıyla yetiştik, okumalarıyla büyüdük. Cumhuriyete ve Atatürk Devrimlerine nasıl sahip çıkmamız gerektiğini öğrendik. Ben onun aydınlık fikirlerini en çok belediyemizin kreşleri veya tadilatını yaptığımız okulları ziyaret ettiğimde, çocuklara Nutuk ya da aydınlanma devrimini anlatan kitaplar hediye ettiğimde anlıyorum. Onun çizdiği Atatürkçülük yolunda bilim ve aklın önderliğinde çocuklarımızı yetiştirip bu mirası yaşatmaya devam edeceğiz, onun öğretileri doğrultusunda nice Ahmet Taner Kışlalıların yetişmesi için çalışacağız.” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Hüseyin Emre Altınışık,  CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sertaç Eş de birer duygulu konuşma yaptılar. Her yıl yinelenen bu törende CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener, CHP Çankaya İlçe Başkanı Fahri Yıldırım, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay dikkat çeken isimler arasındaydılar. Törene Kışlalı'nın aile çevresi ve sevenleri de katıldılar.

Kışlalı'yı anmak üzere bir tören de İstanbul Şişli'deki Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde yapıldı. Bu tören de bir konuşma yapan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, "1990’lı yıllar Türkiye’nin karanlık yıllarıdır. Son derece değerli ve birikimli, bize ışık tutan ve Türkiye’ye aydınlık bir gelecek vaat eden çok nitelikli yoldaşlarımızı kaybettik. Kışlalı da onlardan biri. Kışlalı’yı yazılarıyla her hafta takip eden biriydim. Türk siyasetinde önemli bir yeri olan ve gençlik yıllarımızın önemli isimlerinden Ahmet Taner Kışlalı’yı rahmetle anıyorum. Kışlalı izinde 1990’lı yıllarda kaybettiğimiz çok değerli Uğur Mumcu’dan tutun düşüncelerini onaylayıp onaylamadığımız tüm devrimcilere sahip çıkabilirsek işte o zaman onların ışıklar içinde yatmalarına imkân veririz”

Yine bu toplantıya katılanlardan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Örsan Öymen de “Türkiye’de siyaset polemiğe dönüştü. Kışlalı bunu önlemek için mücadele vermiştir. Kışlalı’nın kavramsal ve kuramsallığa önem vermesini dikkate alarak Atatürk’ün siyaset vizyonunu özetle aktarmaya çalışacağım. Atatürk’ün siyaset vizyonunu anlamak çağdaş uygarlık kavramını anlamaktan geçiyor. Atatürk çağdaşlaşmayı ileri uygarlık seviyesi olarak algılıyordu. Bunun temelinde bilim sanat ve felsefe yatıyordu” dedi.

(Fotoğraflar: Bursa Arena Arşiv ve Cumhuriyet)



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.