Bianet'ten Erkek Şiddeti Çetelesi: Ağustos ayında 31 kadın öldürüldü!

Bianet'in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer verdiği, Bianet Erkek Çetelesi Ağustos ayı raporunu yayınladı.

Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre;  Ağustos’ta en az 31 kadını öldürüldü.

Ağustos’ta en az 20 kadının ölümü basına "şüpheli” olarak yansıdı.

Şüpheli ölüm illeri

Adana (2), Diyarbakır (1), Erzurum (1), Hatay (1), İstanbul (4), İzmir (1), Kayseri (1), Kocaeli (1), Mardin (1), Samsun (3), Tekirdağ (1), Urfa (3)

Erkekler, en az 92 kadına şiddet uyguladı, en az 13 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, en az 11 kadını taciz etti. Ağustos’ta erkekler en az iki kadına tecavüz etti.

Ağustos 2023’te basına yansıyan seks işçiliğine zorlanan kadın haberi olmadı, haberinin olmaması olmadığı anlamına gelmiyor.  

2023- 2022-2021’de basına yansıyan erkek şiddeti 

2023’ün ilk sekiz ayında erkekler 205 kadını öldürdü, 45 kadını taciz etti, 88 çocuğu istismar etti, 512 kadına şiddet uyguladı, sekiz kadına tecavüz etti. Erkekler en az 188 kadını seks işçiliğine zorladı. 170 kadının ölümü basına "şüpheli" olarak yansırken, erkekler, en az, 17 çocuğu öldürdü. 

2022’nin ilk sekiz ayında erkekler, 222 kadını öldürdü, 102 kadını taciz etti, 175 çocuğu istismar etti, 534 kadına şiddet uyguladı, 21 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 370 kadını seks işçiliğine zorladı. 2022'nin ilk sekiz ayında 132 kadının ölümü basına "şüpheli" olarak yansırken, erkekler, yılın ilk sekiz ayında en az 30 çocuğu öldürdü.

2021'in ilk sekiz ayında erkekler, 208 kadını öldürdü, 106 kadını taciz etti, 98 çocuğu istismar etti, 73 kadına tecavüz etti. Erkekler, en az 429 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 552 kadına da şiddet uyguladı, yaraladı. 2021'in ilk sekiz ayında 153 kadının ölümü basına "şüpheli" olarak yansırken, erkekler, en az 21 çocuğu öldürdü. 

Cinayet

Erkekler, Ağustos’ta en az 31 kadını öldürdü; geçen yıl aynı ay bu sayı 31 idi. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Fransa yurttaşıydı. Erkekler, en az dört kadını koruma kararına rağmen öldürdü.

Temmuz’da öldürülen kadınlar

Ayla O., Ayşe Çetin, Binnaz D., Büşra A., Deniz S., Derin S., Derya P., Elif B., Esma Kalanderli, Fatma Duygu Ö., Fatma S., Fouza Lounici, Gamze A., Gizem Kılınç, Gülfidan Öztürk, İklime B., Ivanna C., Leyla K., Melek Y., Merve Acar, Meryem Ç., N.A., Nalie S., Nazlı Duman, Nuket G., Safa R., Sümeyye Y., Şerife Başaran, Uygun İncirli, Yıldız Çınar, Züleyha A.

Kadın cinayeti işlenen iller

Adana (2), Adıyaman (1), Ankara (2), Antalya (2), Bursa (2), Denizli (2), Giresun (1),  İstanbul (7), Kastamonu (1), Kocaeli (1), Konya (2), Nevşehir (1), Niğde (1), Ordu (1), Tekirdağ (1), Urfa (1), Zonguldak (3).

"Bir kadın, 'televizyon kumandası istediği' için öldürüldü"

Erkekler altı kadını “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, bir kadını “kıskandığı” için öldürdü. Erkekler bir kadını “televizyon kumandası istediği” için öldürdü. Erkeklerin 23 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı.

24 kadını kocası, eski kocası, sevgilisi erkekler, üç kadını arkadaşı/iş arkadaşı, iki kadını da oğlu öldürdü. İki kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, iki kadını bahçede, iki kadını sokakta, bir kadını güzellik merkezinde, iki kadını otomobilde, bir kadını parkta, bir kadını otelde, bir kadını depoda, bir kadını da markette öldürdü. Erkekler, 15 kadını ev içinde öldürdü. Erkeklerin beş kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler, 12 kadını kesici aletle, 12 kadını ateşli silahla öldürdü. Erkekler, iki kadını boğdu. Erkekler bir kadını darp ederek, üç kadını da balkondan iterek öldürdü. Erkeklerin bir kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Ağustos’ta kadınları öldüren en az 37 fail vardı. Sadece 11 fail tutuklandı. 10 fail intihar etti, 13 fail gözaltına alındı, bir failin süreci “kaçtı” diye yansıdı. İki failin hukuki süreci basına yansımadı.

Ağustos’ta basına yansıyan erkek şiddeti

İstanbul’da T.E. isimli erkek, sevgilisi Güler Gökgöz’ü evinde çocuklarının yanında silahla vurarak öldürdü. Olay yerinden kaçan erkek, gözaltına alındı.

Manisa'da O.U. (27) isimli erkek, tartıştığı annesi Beyaz U.’yu (52) evde tabancayla başından vurarak öldürdü. Olay yerinden kaçan erkek, ölümle tehdit ettiği kız arkadaşının İzmir'deki evinin önünde yakalandı.

Ankara'da Akif Ünal (81), “kıskançlık” nedeniyle tartıştığı karısı Döndü Satılmış Ünal’ı (45) sokakta silahla vurarak öldürdü, aynı silahla intihar etti.

Mersin’de M.B. isimli erkek, sevgilisi Esra Asena Temir’i (27) darp ederek öldürdü. Erkek tutuklandı.

Çocuk Cinayeti  

Ağustos'ta iki çocuk öldürüldü. Geçen yıl aynı ay bu sayı yedi idi. Bir çocuğu babası, bir çocuğu da erkek bir  arkadaşı öldürdü. Bir çocuk kesici alet sonucu bir çocuk ise işkence edilerek öldürüldü.

Çocukların öldürüldüğü iller

Adana (1), Bursa (1).

Hukuki Süreç

Çocukları öldüren iki fail vardı. Biri intihar etti, bir fail tutuklandı.

Taciz

Ağustos’ta 11 kadın tacize uğradı. Bu sayı geçen yıl aynı ayda 13 idi. Kadınlardan biri Kazakistanlıydı. Bir tacizde sistematikti.

Sekiz kadın sözlü ve fiziki yollarla taciz edildi. Bir kadını da karşınızda cinsel tatmin yaşayarak, bir kadını da video fotoğraf çekerek taciz etti.

Erkekler, üç kadını ev içinde, sekiz kadını da sokak, hastane, durak ve toplu taşıma araçlarında taciz etti.

Bir kadını spor eğitmeni, bir kadını da komşusu taciz etti. Dokuz kadını taciz eden erkeklerin kim olduğu bilgisi basına yansımadı.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Antalya (4), İstanbul (5), Kocaeli (1), Trabzon (1).

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden 10 fail vardı. Sadece bir fail tutuklandı. Üç fail gözaltına alındı. Bir failin hukuki süreci basına “kaçtı” diye yansıdı. Bir fail hakkında soruşturma başlatıldı. Dört fail hakkında basına bilgi yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Ağustos’ta en az 13 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 12 idi. Bazı failler aynı suçu daha önce işlemiş ve yargılanmıştı.

Erkekler, 11 çocuğu camii, sokak, park gibi ev dışı alanlarda istismar ederken iki çocuğu da ev içinde istismar etti.

Çocukları istismar eden yedi erkeğin kim olduğu bilgisi basına yansımadı. Bir çocuğu komşusu, bir çocuğu abisi, bir çocuğu doktor, bir çocuğu arkadaşı, bir çocuğu babası, bir çocuğu da mahalledeki esnaf istismar etti.

Çocukların istismar edildiği iller

Antalya (2), Burdur (1), Çorum (1), İzmir (1), Kocaeli (2), Konya (1), Muğla (1), Sakarya (1), Urfa (1).

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 12 fail erkek vardı. Dokuz fail erkek tutuklandı, bir fail gözaltına alındı. Bir fail serbest bırakıldı. Bir failin hukuki süreci basına “kaçtı” diye yansıdı.

Cinsel Saldırı/ Tecavüz

Ağustos’ta erkekler iki kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ayda bu sayı bir idi.

Bakıcı kadına bakıcılık desteği yaptığı erkek, tecavüz etti. Bir kadına da korucu tecavüz etti. 

Kadınların tecavüze uğradıkları iller

Trabzon (1), Van (1).

Hukuki süreç

İki fail vardı. İkisi de gözaltına alındı. 

Şiddet/Yaralama

Erkekler, Ağustos’ta az 92 kadını yaraladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı 79 idi. 16 kadını ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. En az 12 kadın koruma kararına rağmen erkeklerce yaralandı. Kadınlardan biri transtı.

Kadınların şiddete uğradığı iller 

Adana (3), Adıyaman (3), Ankara (6), Bilecik (1), Bursa (1), Çorum (2), Denizli (2), Edirne (42), Eskişehir (1), Hatay (2), İstanbul (10), İzmir (3), Kars (1), Kastamonu (1), Kocaeli (2), Manisa (1), Mardin (1), Sakarya (3), Samsun (1), Siirt (1), Trabzon (1), Urfa (1), Uşak (1). Erkeklerin hangi 2 ilde kadınlara şiddet uyguladığı bilgisi basına yansımadı.

En az 70 kadını kocası, sevgilisi erkekler yaraladı. Bir kadını arkadaşı, üç kadını damadı, yedi kadını baba ve oğlu gibi aile üyeleri yaraladı. En az 11 kadını yaralayan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler,  erkekler üç kadını “kıskandığı” için, en az 26 kadını da “barışmak istemediği, ayrılmak istediği” için öldürdü. Erkeklerin, 63 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı.

Erkekler, 70 kadını darp ederek, 11 kadını ateşli silahla, iki kadını kayarak, sekiz kadını kesici aletle yaraladı. Erkekle bir trans kadına da yangın tüpü sıktı.

Erkekler, 54 kadını ev içinde, 38 kadını da sokak, park, hastane gibi ev dışı alanlarda yaraladı.

Hukuki Süreç

Kadınları yaralayan en az 92 erkek vardı sadece sekiz fail tutuklandı. Dokuz failin süreci basına “aranıyor”, “kaçtı” diye yansıdı. 38 fail hakkında yasal süreç başlatıldı. 21 fail gözaltına alındı.  16 failin hukuki süreci basına yansımadı.

T24

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.