Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor

Türk milli mücadelesinin, işgale karşı direnişin ilk adımı kabul edilen 19 Mayıs 1919 tarihi, Türk milleti için sembol tarihlerden birisi olarak kabul ediliyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında Atatürk‘ün Samsun’a çıkarak Anadolu'da direnişi başlatmasının yıldönümü, Türkiye Cumhuriyeti'nde Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor.

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün Samsun’a çıkarak Türk milli mücadelesini başlatmasının yıl dönümü. Bu yıl, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor.

ANADOLU’NUN DÖRT BİR YANI İŞGAL EDİLMİŞTİ

Osmanlı İmparatorluğunun teslimiyet belgesi olan Mondros Mütarekesi’nin (Ateşkes) imzalanmasının akabinde Anadolu’nun çeşitli bölgelerinin işgal altına girmişti. Söz konusu işgaller bölgedeki asayişi sağlama bahanesiyle, bilhassa azınlık çetelerinin faaliyet gösterdiği yerlerde gerçekleşiyordu.

TÜRK TARİHİNİN KIRILMA NOKTALARINDAN 19 MAYIS 1919

30 Nisan 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa, Samsun ve havalisindeki gelişmelere binaen dönemin padişahı Mehmed Vahideddin tarafından 9’uncu ordu müfettişi olarak atandı.

İzmir’in Yunanlılar tarafından işgalinin akabinde, 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Bandırma vapuruyla Samsun’a hareket eden Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. İngilizlerin kontrolünde olan Samsun’da milli mücadele hareketi için istediklerini gerçekleştiremeyeceğini anlayan Mustafa Kemal, 25 Mayıs 1919 Havza’ya hareket etti.

 ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI

Milli mücadelenin ilk adımı olan Samsun’a çıkış, İstiklal Harbi’nin (Kurtuluş Savaşı) kazanılmasından ve Cumhuriyetin ilanından sonra, Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaya başladı. 20 Haziran 1938’de “Gençlik ve Spor bayramı” adı ile milli bayram olan 19 Mayıs, 7 Mart 1981 tarihinden itibaren “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaya başladı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.