Anayasa Mahkemesi kararı: 'Saray soytarısı' demek suç değil

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Halk TV Eski Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç, Eski Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç için ‘saray soytarısı’ demiş ve hakaret davasında yerel mahkemece ‘kamu görevlisine alenen hakaret suçunu işlediği’  gerekçesiyle cezalandırılmış idi. Bunun üzerine hukuki süreçte Anayasa Mahkemesine başvuran Şaban Sevinç hakkında, AYM, yerel mahkemece verilen ceza kararının, "ifade özgürlüğünün ihlali" olduğuna hükmetti.

Anayasa Mahkemesinin bu kararın gerekçe açıklamasına;  

“Başvurucu tarafından kullanılan ‘saray soytarısı’ kelimesinin saldırgan ve rahatsız edici nitelikte bulunmadığı söylenemese de ifadenin müştekinin ifadeleri ile katkı sağladığı politik bir tartışmada kullanıldığı dikkate alınmalıdır. Nitekim ilk derece mahkemesi, müştekinin ifadelerini haksız tahrik nedeni olarak kabul ederek başvurucunun cezasında belirli oranda indirime gitmiştir. Yukarıda açıklanan sebeplerle başvuru konusu ifadenin kabul edilebilir eleştiri sınırları içinde kaldığı değerlendirilmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin kanaatine göre mevcut olayda başvurucunun ifade özgürlüğü ile müştekinin itibarını koruma hak ve menfaati arasında derece mahkemesi tarafından adil bir dengenin kurulmasına çalışılmamış başvurucunun adli bir ceza ile cezalandırılmasının demokratik bir toplumda zorlayıcı toplumsal ihtiyaca karşılık geldiği ilgili yeterli bir gerekçe ile ortaya konulmamıştır. Bu nedenle başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.” denildi.

Böylece birisine "Saray Soytarısı" diye hitap etmenin hakaretten sayılamayacağına dair bir emsal uygulama gündem ve teamüllerde yer almış oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.