Alparslan Türkeş vefatının 27. yılında rahmetle anıldı

Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurucu lideri Alparslan Türkeş'in vefatının üzerinden 27 yıl geçti. Türkeş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile maiyetleri tarafından Ankara Beştepe'deki kabri başında Kur'an okuma ve dualarla anıldı.

1965 yılında siyasete girdi. Türk siyasal yaşamında izi silinmez bir yer edindi. İşte Alparslan Türkeş'in hayatının dönüm noktaları...

Türk milliyetçiliği ideolojisinin lideri, mücadele dolu siyasi bir yolculuğun öncüsü, Ülkücülerin başbuğu.

Milliyetçi Hareket Partisi'nin ilk genel başkanı Alparslan Türkeş'in vefatının üzerinden 27 yıl geçti.

Alparslan Türkeş, 1917'de İngiliz işgali altındaki Kıbrıs'ta doğdu. 1933'te ailesiyle Türkiye'ye geldi. Kuleli Askeri Lisesine girdi, 1938'de Harbiye'yi bitirdi.

Alparslan Türkeş'in vefatının 27. yılı

Alparslan Türkeş, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne katıldı. 1965'te milletvekili oldu. 1969 yılında Adana'daki Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi kongresinde partinin adı Milliyetçi Hareket Partisi şeklinde değiştirildi. Amblem üç hilal olarak belirlendi.

Alparslan Türkeş, genel başkanlığa seçildi. O artık milliyetçilerin "Başbuğ"uydu.

Alparslan Türkeş, 1970'li yıllarda koalisyon ortakları arasındaydı. Süleyman Demirel ve Necmettin Erbakan ile birlikte Milliyetçi Cephe hükümetlerinde yer aldı.

12 Eylül'de tutuklandı

12 Eylül 1980'de darbeciler tüm siyasi partiler gibi MHP'yi de kapattı.
Türkeş, 4 buçuk yıl tutuklu kaldı.

Yeniden siyaset sahnesine dönüş için 1987 halk oylamasını bekledi.
Siyasi yasağı kalktıktan sonra Milliyetçi Çalışma Partisi'nin başına geçti.

Alparslan Türkeş, takvimler 4 Nisan 1997'yi gösterdiğinde 80 yaşında hayatını kaybetti.

Soğuk ve karlı bir Ankara gününe rağmen yüz binlerce kişinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı. Beşevler'deki anıt mezara defnedildi.

TRT Arşiv

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.