ABD Ay Projesi Artemis ile 2025 yılına kadar Ay’a insanlı uçuşları yapmak üzere harekete geçti. Eski Başkan Trump tarafından başlatılan proje Joe Biden tarafından da devam ettiriliyor. Bu yarışa karşılık Rusya ve Çin’de birlikte Ay’da Uzay Üssü, çevresinde Uzay İstasyonu kurmak üzere anlaştılar. Bir şekilde bu rekabet, 2. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan soğuk savaşı anımsatıyor.

ABD bu Projeye dünya ülkelerini de katıyor. Artemis Projesine ABD Bünyesinde olan ülkeler Avustralya-İngiltere-Yeni Zelanda-Kanada-Japonya-Lüksemburg-İtalya-Birleşik Arap Emirlikleri BAE ilk imza koyanlar oldu. Bu ülkeleri Polonya-Meksika-İsrail-Ukrayna-Güney Kore-Brezilya-Singapure-Kolombiya-Fransa ve Suudi Arabistan izledi. Türkiye’de bu gruba dahil olmalıdır. ABD Türkiye’yi almaz ise acilen Rusya ve Çin’in grubuna katılabiliriz.

1979 Yılında Dünya Devletleri toplanarak “Ay Sözleşmesi” ni imzaladılar. İmza koymayan ülkeler ise uzay çalışmaları yapan ülkeler olduğundan Birleşmiş Milletlerin başarısız anlaşmasından biridir. "Devletlerin Ay’da ve Diğer Gök Cisimlerindeki Faaliyetlerini Düzenleyen Anlaşma", bilinen adıyla "Ay Sözleşmesi" ya da Ay Anlaşması, tüm gök cisimlerinde (gök cisimlerinin yörüngesinde bulunanlar dahil) yargı yetkisini uluslararası topluluğa bırakan uluslararası anlaşmadır. Söz konusu cisimlerdeki tüm faaliyetler Birleşmiş Milletler Antlaşması da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uygun olmalıdır.

TÜRKİYE GELECEKTE UZAY DA OLMALIDIR

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), uzay ve havacılık bilimi ve teknolojilerinde dışa bağımlılığı azaltmak, uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak, bilimsel ve teknolojik altyapıyı oluşturmak ve her türlü yeni teknolojinin geliştirilmesi amacıyla Ar-Ge ve yüksek teknoloji girişimciliği destek programları hazırlamakla görevlidir..

Türkiye Uzay Ajansı, Aralık 2018 ayında 23 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Uzay ve havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik orta ve uzun vadeli amaçları, temel ilke ve yaklaşımları, hedef ve öncelikleri, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını belirlemek ve gereken uygulamaları yapmak için kurulmuş bir devlet kuruluşudur.

Türkiye’nin 21. yüzyılda Uzay’da olmasının getireceği yararlar, ülkemizin menfaatleri açısından önemlidir.

2015'de ABD Kongresi Uzay Madenciliğini yapmak isteyenler için bir kanun çıkarttı.

2017’de Başkan Trump Artemis Projesini başlattı.

Bunu 2019'da Nükleer Enerji ile çalışacak uzay gemisinin inşası için verilen karar izledi. Artemis’de kullanılacak Orion Roketi için 4 Milyar 100 Milyon Dolar harcandı. Bu soğuk savaşı döneminin gelecekte uzay da yaşanacağını düşünüyorlar. Bu günlerde fırlatılması ertelenen Orion Gemisinin yakıt tankındaki sızıntı önlenmeye çalışılıyor. Sorun giderilince gemi  Ay’a gönderilecek.

Çin ve Rusya ise soğuk savaşın gelecekte Uzay’da Ay ve Mars’ da yaşanacağını düşünerek, birlikte çalışmaya karar verdiler. Bu ülkeler aynı zamanda kendilerine ortak olacak dünya ülkelerini de bekliyorlar. Burada amaç bu ülkelerinde projeye katkılarının teknoloji yönünden olacağını düşünüyorlar. Uzay Çalışmaları büyük mali kaynaklar istiyor.

Türkiye de aya gönderecek. Ay Araştırma Programında (AYAP-1/ Ay Görevi) uzay aracını ay yörüngesine taşıyacak Milli Hibrit İtki Sistemi (HİS) hakkında yeni gelişmeleri paylaştı. DeltaV Uzay Teknolojileri; AYAP-1’de TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen uzay aracını aya taşıyacak hibrit itki sistemini geliştirmekte. TUA tarafından aktarılan bilgiye göre Milli Hibrit İtki Sistemi (HİS) olarak adlandırılan sistemin ön tasarım süreci, uçuş ölçekli ilk test prototipinin üretimi ve uçuş ölçekli yer testlerinin icra edileceği test sistemin üretimi ve kurulumu tamamlandı.

Bu noktada NATO’da olmamızdan dolayı ABD’nin Ay Grubuna katılmamız mantıklı görünüyor. ABD’nin ise kabul etmemesi halinde biz de ülke olarak Rusya-Çin Grubuna katılarak yola çıkmalıyız.

Türkiye’de UFO’lar-Uzaylılar konusunda 20 yıldır kitaplar yazan bir yazar olarak, uzay bizim için önemli bir alandır. 21 Yüzyılda Uzay'da dünya ülkeleri başarı kazanacaktır.

Kuran’ı Kerim’de Allah "Pek sert olan ve insanlara birçok faydası olan demiri de Biz indirdik.” (Hadid Suresi 25. Ayet). Bununla beraber Uzay’da sizin için nimetler var denilerek, yaradan Uzay’ı hedef göstermiştir. Müslümanlar bu ayetleri düşünerek ona göre bilime sarılmalıdırlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.