Sanat, kendinden başka hiçbir şeye ait değildir. Hiçbir fikre bize zorlamaz. Sanatın dili, bildiğimiz ve tahminimizin  hep bir üstünden yayınlanır.

Bu özelliğinden dolayı insanı, iyileştirir, güzelleştirir, olgunlaştırır, genişletir ve bilinçlendirir.

Sanatın her dalı, akışkanlığımızı kazandırır, evrensel akışla uyumumuzu doğallaştırır. Ben kavramı "BİZ" kavramına dönüşür. Ve bütünsel akışla yaşamımız zenginleşir, kolaylaşır. 

Bu defa, Küratör Mehmet Lütfi Şen'in hakkımızdaki "Lal Olmaya Hazırsanız" başlıklı yazısını ve davetini siz değerli okuyucularımla da paylaşmak istedim.

LÂL Sergimize hepinizi davet ediyoruz.

13.12.2023 Akşamına kadar ziyaret edebilirsiniz.

Hepimize kolay gelsin.

Leyla Sabah

.....


 

Lâl Olmaya Hazırsanız

Ressam Leyla Sabah (okulda öğretilen) resim yapmadı, Yazar Leyla Sabah (kendisine öğretilenlerden) kitap yazmadı, Hoca Leyla Sabah, (müfredata ilişkili) ders vermedi. O Leyla Sabah’ı özgürce kendi varoluşunu bir akış olarak yaşadı ve bütün bunlar oldu.

Herkesin bildiğinden ve kendisine öğretilenlerden uzak durdu, çoğu zaman kendi bildiğini de dahil etti bu uzak duruşa. İçindeki derinlikte bilmediklerine odaklandı. O sadece kendi oluşunun akışına bıraktı kendini. Bu akış onu o daha önce yapılmamış, daha önce söylenmemiş, daha önce deneyimlenmemiş olan yeniyle buluşturdu. Bu bazen tuvallere yansıdı resim oldu, bazen kelimelere yansıdı metin oldu ve bazen öğrencilerine yansıdı ders oldu. İşte Leyla ile buluşmak benim için bildiğimiz her şeye yabancı, daha önce görmediğimiz, okumadığımız ve deneyimlemediğimiz yeni bir dünyayı kedimize ekleme potansiyelini içinde barındıran bir imkân demek. 

Yukarıdaki düşünceler benim küratör olarak neredeyse çeyrek asır önce "kendim için açtım" dediğim bir Leyla Sabah kişisel serginde içimden geçenler. Ve Leyla Sabah bunca yıldır durmadan değişerek aynı kişi olmayı sürdürüyor ve benim içimden aynı şeyler geçiyor. Kendiniz olursanız, salona girerken ezberlerinizi dışarıda bırakabilirseniz, "Lâl Sergisi" dilinizi lâl ederek yüksek sesle konuşur sizinle, içinizdeki bilmediklerinizi lâl taşı renginde, enerjisinde ve netliğinde duyurabilirsiniz.

Rainer Maria Rilke yüzyıl önce “Sanat Üstüne” kitabında “İnsan yeter ki kendi varlığının derinliklerine dikkatle kulak verip henüz o dile getirilmemişin, kendisi ile başlayan yeninin sesini işitebilsin.” Derken Leyla gibi sanatçıları anlatmış bence..

Ben sizi kendiniz için tüm bu gerekçelerle Leyla Sabah’ın Lâl Sergisine davet ediyorum.

Leyla Sabah Kısa Özgeçmiş

Leyla Sabah, 1994 yılında Mimar Sinan Resim bölümüne girmiştir. Ressam, öğretmen, gezgin deneyimlerinin yanında yıllardır “Resimle İçgelişim” paylaşımları sunmaktadır. Bu paylaşımlar online olarak devam ediyor. ‘Karalama Hazzı’ ve ‘Kolektif Resim’ etkinlikleri oluşturmaktadır. Yurt içi yurt dışı sergi ve bienallere kabul edilmiştir. “Güzelliğin Çoğaltılması” grubunun aktif elamanıdır. AYKUŞU, AŞK-İ-KAR, RESİMLE İÇGELİŞİM ve GÜZEL-İZ isimli kitapların yazarıdır. 

Bursaarena.com.tr İnternet Gazetesi'nde ve birçok dergide makaleler yazmaktadır.

“Sanatçı, yakaladığı güzelliğe yakalanmayan kişidir.”

Küratör Mehmet Lütfi Şen

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.