Türklüğün Değeri Mehmet Eröz Hatırlanmaya Devam Ediliyor

Türk Dünyasının ve milliyetçiliğinin önde gelen sosyologlarından Mehmet Eröz vefatından kırk yıla yakın zaman geçmesine rağmen ciddi etkinlik ve araştırmalarla değerlendirilmekte ve ilgi görmektedir. Siyaset Bilimci, araştırmacı yazar Selma Duman da ROAD veri tabanı tarafından taranan Türkay Akademi Dergisinin Ağustos 2023 sayısında “Toplum Bilimci Mehmet Eröz” başlıklı makalede kıymetli bilim insanını bir kere daha kamuoyuna aktarmıştır.

https://www.bursaarena.com.tr/images/upload/image_973.png Bilimsel araştırmaya müteabiken Marmara Belediyeler Gazetesi “Selma Duman Toplum Bilimci Mehmet Eröz’ü Kaleme Aldı” başlıklı haber çalışmayı hedef kitleye iletti. Haberin aktarımına göre; “Aydın’ın Söke Kazasında doğdum. Kırk bir yaşındayım. Babam, Antalya ve Mersin arasından, Toroslardan gelen Yörüklerin kurduğu Serçin köyündendir. Anam da, bir kolu Karatekeli Yörüğü, diğer kolu Akkuzulu Yörüğü olan, Germencik ve Ortaklar’a yerleşen Akkuşoğlu Hasan Hüseyin Ağa’nın kızıdır. Babamın babası, Serçin’li Hasan Efendi’dir. Kışı Söke’de geçirir, yaz aylarında köye incir bahçemize göçerdik. Akrabaların ve diğer köylülerin haftada bir pazardan gelirken alıp getirdikleri gazeteleri okur, II. Dünya Harbi hakkında konuşurduk. On yaşlarındaki çocuğun okuyuşunu ve fikirlerini zevk ve takdirle dinlerlerdi. Bu sıralarda Keloğlan, Nasreddin Hoca, Kerem ile Aslı, Tahir ile Zühre, Ferhat ile Şirin, Âşık Garip, Kan Kalesi vs. okur, bazılarını anneme de okurdum. Dini ve Milli heyecanımızın ilham kaynakları böyle bir ictimaî muhitti. On bir yaşında anacığımı kaybedince bu bahçelere gitmez, millî kültürün pınarlarından içemez oldum. Dini heyecan ve şuurumu, bilhassa iyilik, merhamet, yardım severlik abidesi olan dedeme borçluyum.” Bir dönem liseye ara vermek zorunda kalmış ve tekrar geri dönüşünü şöyle anlatmıştır. “Tekrar tahsile başladığımda, Atsız’ın, Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun, Feridun Fazıl Tülbentçi’nin tarihi eser ve romanları yolumu aydınlatıverdi. Gideceğim yeri görebiliyordum. Bu yol, Türklükle Müslümanlığı en saf şekli ile yoğuracak ve sosyalizmle kapitalizm arasında, dinî ve milli kaynaklardan ilhamını alan bir iktisadi sistem getirecekti.”

Aynı çalışma BBN Haber’de “Selma Duman BBN Haberdeki Eröz’e Dair Makalelere İşaret Etti” başlıklı haberle kaynak cihetine ve son iki yılda Söke ile Aydın’da gerçekleştirilen Merhum Mehmet Eröz’ü hatırlama ve hatırlatılma etkinliklerinin katma değerine vurgu yapmıştır. Buna göre;

Yörükler, Alevilik, Bektaşilik, Devletinin Üniter Yapısı, Türk Dünyası, Türk Milliyetçiliği, Türk Ailesi, Marksizm alanlarındaki faaliyetleri değerlendiren araştırmada BBN Haber’de yayınlanan şu makalelere de işaret edilmiştir:

“Araştırmam esnasında özellikle son iki yılda yapılan etkinliklerde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Akkoyun’un bu konudaki çalışmaları ve çabası “Yolcu Kervanı” incelemeleri göze çarpmaktadır. Çeşitli kitle iletişim araçları ile yapılan bu çalışmalar daha fazla kişiye duyurulmaktadır. Bunlardan erişebildiklerimiz:

BBN Haber'de yayınlanan; “Yalanı Yalanlaştırma” (20 Eylül 2021), “Akademik Töre” (14 Haziran 2022), “Kıvılcım Ateşi” (20 Haziran 2022), “Perdesizler” (13 Haziran 2023), “Mukavemet Mahalli” (27 Haziran 2023), “Yerel Değer” (11 Temmuz 2023)..

benim açımdan en dikkat çekici şahsiyet araştırması olmuştur.."

                                                                ...                                 

Prof. Dr. Mehmet Eröz – Hayati Tek

Prof. Dr. MEHMET ERÖZ Kimdir

1930 yılında Aydın'ın Söke ilçesinde doğdu. İstanbul Ticarî İlimler Akademisi'nden 1955’te mezun oldu. 1958’de İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nde yüksek lisans yaptı. Şeker Fabrikaları A.Ş.’de bir süre müfettiş olarak görev aldı.

1961 yılında İktisat Fakültesi'nde Z. Fahri Fındıkoğlu’nun asistanı oldu. Göçebe Ekonomisi ve Türk Göçebelerinde İçtimaî Organizasyon adlı doktora teziyle, 1965 yılında sosyoloji doktoru unvanını aldı.

Marksizm, Leninizm ve Tenkidi adlı teziyle 1971’de doçent oldu.

Türkiye’de Alevilik ve Bektaşilik adlı teziyle 1977’de profesör oldu.

20 Haziran 1986 tarihinde vefat etti.

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.