Sadık Ahmet filmi 2 Şubat'ta vizyonda olacak

Batı Trakya Türklerinin lideri merhum Dr. Sadık Ahmet'in hayatını ve mücadelesini konu alan film, 2 Şubat 2024'te vizyona girecek.

Batı Trakya Türklerinin efsanevi lideri, Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisi Dr. Sadık Ahmet'in hayatı ve Yunanlara karşı mücadelesi filme konu oldu. 29 Aralık 2023 tarihinde vizyona girmesi beklenen "Sadık Ahmet" filminin vizyon tarihi ertelendi. TRT ortak yapımı fimin senaristliğini Mert Dikmen, yönetmenliğini Hakan Yonat, yapımcılığını Mahmut Cüneyt Göz, proje tasarımı ve kreatif yapımcılığını ise Muhammet Usta üstlendi.

SADIK AHMET FİLMİ 2 ŞUBAT'TA VİZYONDA

TRT'den yapılan açıklamaya göre film, 2 Şubat 2024'te vizyona girecek. Çekimleri Edirne'de tamamlanan filmde Sadık Ahmet'i oyuncu Turgay Aydın, eşi Işık Sadık Ahmet'i ise Nur Fettahoğlu canlandıracak. 

FİLMİN GALASI İSTANBUL'DA YAPILACAK

Sadık Ahmet filminin galası 30 Ocak 2024 tarihinde İstanbul'da düzenlenecek. Oyuncuların ve set ekibinin katılacağı galada Dr. Sadık Ahmet'in eşi Işık Sadık Ahmet yer alacak. Saat 19.00'da kokteyl ile başlayan gala Türk Telekom Opera Salonu'nda icra edilecek. 

DR. SADIK AHMET KİMDİR?

Batı Trakya’da Türklerin direnişinin sembol ismi Dr. Sadık Ahmet, 7 Ocak 1947'de Gümülcine'nin Sirkeli köyünde dünyaya geldi. Çocukluk yıllarını Gümülcine'de geçiren Sadık Ahmet, üniversite eğitimi için Türkiye’ye geldi, burada tıp eğitimi aldı ve 1985 yılında Batı Trakya’ya geri döndü. Ülkesine döner dönmez Batı Trakya Türklerinin yaşadığı sorunları yakından takip eden ve hukuki haklarını alabilmek içim mücadele etmek gerektiğini düşünen Dr. Sadık Ahmet, 1985 yılında Batı Trakya çapında bir imza kampanyası başlattı. Topladığı 15 bin imza ile oldukça ses getirdi. Dr. Sadık Ahmet, 8 Ağustos 1986 tarihinde bu faaliyeti nedeniyle tutuklandı.

Batı Trakya Türklerinin özgürlük ve hak mücadelecisi Dr. Sadık Ahmet  Beştepe'de anılacak

BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN İLK SİYASİ PARTİSİNİ KURDU

Dr. Sadık Ahmet, 25 Eylül 1987’de Selanik’e giderek, Demokrasi İnsan Hakları toplantısında Türk toplumunun sorunlarını ileten bir broşür dağıttı. 1988 yılında 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. 18 Haziran 1989 seçimlerinde milletvekilliğine adaylığını koydu ancak adaylığı çeşitli gerekçeler ile iptal edildi. 26 Ocak 1990’da Lozan Barış Anlaşması'ndan doğan haklara uygun olarak Batı Trakya Türklerine "Türk" dediği için hapis cezası alan Dr. Ahmet, Selanik Dudullu hapishanesinde iki ay hapis yattı. 

Sadık Ahmet, 8 Nisan 1990 genel seçimlerinde bağımsız milletvekili seçildi ve Yunanistan Parlamentosu'na girdi. 13 Eylül 1991 tarihinde Batı Trakya Türklerinin ilk siyasi partisi olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) partisini kuran Sadık Ahmet, 1993 genel seçimlerinde Yunanistan’ın seçim kanunlarında yaptığı adaletsiz değişiklik nedeniyle meclise giremedi.

YTB'den Batı Trakya Türklerinin öncü ismi Sadık Ahmet için anma programı -  Son Dakika Haberleri

ŞÜPHELİ BİR TRAFİK KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ

Dr . Sadık Ahmet, Batı Trakya’daki Türk Azınlığın haklarını hukuken imza altına alan Lozan Barış Antlaşması'nın 72. yılı olan 24 Temmuz 1995 tarihinde Gümülcine’nin Susurköy mevkinde şaibeli bir trafik kazasında, aracına traktör çarpması sonucunda yaşamını yitirdi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.