Kızıldeniz Film Ödülü için 13 kısa film yarışacak

Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali, Arap sinemasını temsil eden ve Arap dünyasının sınırları içindeki insanlar ve mekanlar hakkında ilginç hikayeler anlatan 13 kısa filmi açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre 1-10 Aralık tarihleri arasında Cidde'de yapılması planlanan Kızıldeniz Kısa Film Yarışması, bu yıl bölgedeki farklı kültürlerden ve ülkelerden sinemacılara Arap dünyasındaki yaşamın doğası hakkında yeni hikayeler sergileme fırsatı sunuyor.

Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali Arap ve Klasik Program Direktörü Antoine Khalifa şunları söyledi: "Genç Arap yönetmenlerin ilişkilerinden ve zorlu gerçeklikten ilham alan hikayelerini anlatmak için yenilikçi ve yaratıcı teknikler kullanmalarından çok memnun kaldık. Bu filmler, sadece hareketli hikayeler oldukları için değil, aynı zamanda toplumlarımıza ve Arap gerçekliğine cesurca ağıt yaktıkları için Arap dünyasındaki film endüstrisinin nabzını olumlu bir şekilde hissediyor. Bu film çeşitliliği Arap bakış açısını tüm dünyaya sergiliyor. Aynı zamanda Arap ve ulusal karşılıklı bağımlılığımızı derinleştiriyor."

Kızıldeniz Kısa Film Yarışması'na katılan filmlerin listesi:

Burma Hanım - Lübnan

Lübnan'dan Kaby ve Michel Zarazir tarafından yazılıp yönetildi. Film, Burma Meryem Ana manastırında Rahibe Zine'nin hikayesini anlatıyor. Bir yalanın içinde yaşadığını fark eden rahibenin bu keşfi bilinçsiz bir şekilde dengesini bozar ve onu tam tersi bir tavır almaya sevk eder. Günlük hayatımızda korunması gereken doğal bir denge vardır ve herhangi bir küçük değişiklik tüm sistemi kolayca olumsuz yönde etkileyebilir.

Verşe (Atölye)- Lübnan

Dania Bdeir tarafından yazıldı ve yönetildi. Film, Beyrut'ta vinç kazasında ölen meslektaşının yerine geçmeye karar veren Suriyeli bir inşaat işçisinin hikayesini anlatıyor. İnsanların meraklı gözlerinden uzakta, hiçbir yerde yaşamadığı özgürlüğü yaşamak istiyor.

Ara Sokaklar - Yemen

Yemenli yönetmen Yusuf el-Sabahi tarafından yönetildi. Film, Yemen'in tarihi İbb şehrinin ara sokaklarında geçiyor. Bir ev hanımı misafirleri gelmeden önce yedi yaşındaki oğlu Ahmet’i ekmek almaya gönderir. Film İbb'deki ailelerin gerçekliğini, şehrin manzarasını ve tehdit altındaki mimarisini ortaya koyuyor.

Babamın Kabri Başında - Fas

Faslı film yapımcısı Cevahin Zenter tarafından yazıldı ve yönetildi. Film, Mayin ve ailesinin, babalarının tabutunu taşıyarak Fas’ta köyüne giderken yaşadıklarını anlatıyor. Erkekler, kadınların evde kalması şartıyla babasını gömmek isterken, genç kız buna itiraz eder. Babasına karşı son görevini yerine getirmeye kararlıdır.

Toprak Ağlar, sular topraktaki gözyaşı - Irak

Iraklı film yapımcısı Mohammed el-Ğadban tarafından yazıldı ve yönetildi. Film, çocukluğundan beri ağlamayan, psikolojik sorunlar yaşayan 30 yaşındaki Mecd'in hikayesi etrafında dönüyor. Yaşlı bir adamın evinde çalışırken, kendini test etme fırsatı bulur. Acaba maruz kaldığı zor durumlar karşısında ağlayacak mı?

Naime – Sudan/Fas

Sudanlı-Faslı film yapımcısı Sami Seyf Sir el-Hatim tarafından yazıldı ve yönetildi. Film, Emir'in objektifinden anlatılıyor. Bu film, dadı Naime'yi anıyor.

Hayvanat Bahçesi -Ürdün

Ürdünlü yönetmen Tarık Rimavi'ye ait. Film, dünyanın en kötü hayvanat bahçesinde futbol oynamak isteyen tek çocuk Sami'nin hikayesini anlatıyor. Oynamak için güvenli bir yer arayan Sami ile sevimli küçük kaplan arasında arkadaşlık gelişir. Ancak durum endişe vericidir.

Yerinden Edilenler - Irak

Iraklı film yapımcısı Mohanned al-Sudani tarafından yönetildi. Film, savaş sırasında oğlunu terk eden orduda mücadele eden bir asker olan Visam'ın etrafında dönüyor. Kader onu, emzikli bir bebekle karşılaştırır. Meslektaşı keskin nişancı tarafından öldürüldükten sonra, Visam aç bebekle birlikte evde kilitli kalır. Bu keskin nişancının çocuğunu geri almaya çalışan on yedi yaşında bir kız olduğunu keşfeder.

Tüm Gece -Lübnan

Film, yapımcı Ali Mustafa tarafından yönetildi. Film, gece vardiyasında vampirle karşılaşan ambulans çalışanının hikayesini anlatıyor. Vampirin yok etmeye çalıştığı insanların hayatlarını kurtarmak için elinden gelen her şeyi yapması gerekiyor.

Kroka -Ürdün

Ürdünlü film yapımcısı Samir Battihi tarafından yönetildi. Film, Emin'in çalıştığı tiyatroyu ele geçirmesini önlemek için devrim niteliğinde oyun yönetmeyi planlayan yetenekli genç sanatçı Yomna'nın etrafında dönüyor.

Keratin Günü - Tunus

Tunus'tan Sami Tilly tarafından yazıldı ve yönetildi. Film bizi, sakal tıraşı yapmak veya saç kesmek için yeri olmayan bir berber dükkanına götürüyor. Dükkanda sadece büyülü ürünler sunuyor. Tamamen erkeklerin bulunduğu ortamda, güzel bir kadın dükkana girip düzeni bozana kadar futbol ve siyaseti tartışılıyor.

VHS kaset değiştirildi – Suudi Arabistan

Suudi film yapımcısı Maha el-Saati tarafından yazıldı ve yönetildi. 1987 yılında yaşanan olaylar etrafında dönüyor. Seksenli yılların şarkıcısı ünlü Crown'un müziğini simüle ederek bir kızın dikkatini çekmeye çalışan esmer bir Suudi gencin hikayesini anlatıyor.

Top – Suudi Arabistan

Suudi Arabistan'dan Ziyad el-Zahari tarafından yazıldı ve yönetildi. Film, Riyad'daki bir kır evine gizlice giren iki çocuğun ve aynı zamanda da çocukların topunu dışarıdan almaya çalışan ev sahibi Ebû Nayif’in hikayesini anlatıyor. Ancak ev sahibi iki çocuğu tek başlarına bırakmakla kalmıyor, yanlışlıkla sorunlu karısını da evde onlarla kilitliyor.

Cidde / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.