Hoca Ahmet Yesevi'nin el yazması eseri gün yüzüne çıktı

Türk kültür ve tarihinin sembol ismi, büyük Türk mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi’nin, ABD'de keşfedilen el yazması "Gönlün Aynası" eserinin bir kopyası Kazakistan'da yayımlandı.

"Divan-ı Hikmet" adlı eseri ile Türk kültür ve tarihine önemli katkılarda bulunan büyük Türk mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi’nin, ABD'de keşfedilen el yazması eseri Kazakistan Ulusal El Yazmaları ve Nadir Kitaplar Merkezi uzmanları tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

12. YÜZYILA AİT KİTAP

Merkezden konuya ilişkin 24 Ocak 2024 tarihinde yapılan açıklamada, ABD'de keşfedilen kitabın Hoca Ahmet Yesevi'ye ait “Risala Mirat el Kulub (Gönlün Aynası)” adlı kitap olduğu bildirildi. 12. yüzyılda Arap harfleriyle Türk dilinde yazılmış olan kitap üç bölümden oluşuyor. Eserde adalet, dürüstlük ve iyilik gibi insani değerler anlatılıyor.

"ÖNEMLİ YAZILI VERİLERİN KOPYALARINI TESPİT EDİYORUZ"

Ulusal El Yazmaları ve Nadir Kitaplar Merkezi Başuzmanı Almat Absalykov yaptığı açıklamada, “Ulusal El Yazmaları ve Nadir Kitaplar Merkezi, yazılı mirası toplarken çeşitli miras arama yöntemleri kullanıyor. Bunlardan biri, eski el yazmalarının, nadir kitapların ve haritaların elektronik versiyonlarını internette aramaktır. Yabancı internet sitelerinde Kazakistan tarihi ile ilgili önemli yazılı verilerin kopyalarını tespit ediyoruz ve tıpkıbasım kopyalarını çıkarıyoruz” dedi

Kazak uzmanlar, Washington'daki ABD Kongre Kütüphanesi'nde bulunan 18. yüzyıla ait el yazmasının nüshasının mevcut orijinalinden ne kadar farklı olduğunu araştırıyor.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.