35 yaşındaki kadın çok su içmekten öldü

ABD'de bir kadın çok kısa sürede çok fazla miktarda su içtikten sonra hayatını kaybetti. Doktorlar sıcak havalarda su zehirlenmesine dikkat çekip sade su dışında başka sıvılar da tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ABD'nin Indiana eyaletinde yaşayan iki çocuk annesi 35 yaşındaki Ashley Summers, ailesiyle göl ziyareti esnasında etrafındakilere susuz kaldığını, başının döndüğünü ve yeterince su içemediğini hissettiğini söyledi, kısa sürede birden fazla şişe su içtikten sonra eve gitti ve garajında bayıldı.

Hemen hastaneye kaldırılan kadın, su zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti.

Summers'ın kardeşi Miller, "Hepimiz şoke olduk. Su zehirlenmesi lafını ilk duyduğumuzda 'Böyle bir şey var mı?'' dedik. Birisi, kardeşimin 20 dakikada dört şişe su içtiğini söyledi. Bu miktarı bütün güne yayması gerekiyordu" ifadelerini kullandı.

Doktor Alok Harwani ise, bu durumu 'nadiren yaşanan' bir olay olarak tanımladı ve kısa sürede çok fazla su içmenin tehlikesine işaret edip böbreklerin saatte sadece 1 litre kadar suyu süzebileceğini hatırlattı.

Harwani ayrıca, sıcak havalarda dışarıda çok zaman geçirildiğinde, kandaki su ve sodyum dengesinin korunmasına yardımcı olan sade suya ek olarak meyve veya elektrolit içeren şeyler yemeye veya içmeye devam etmenin iyi bir fikir olduğunu belirtti: "Bazen hastalar hafif bir baş ağrısı çekmeye başladıklarını veya genel olarak kendilerini iyi hissetmediklerini hissederler. Bunlar su zehirlenmesinin erken belirtileri olabilir... Yani, sizin veya bir aile üyenizin harekete geçmediğinden gerçekten endişeleniyorsanız acil servise gitmekten çekinmeyin."

Su zehirlenmesi nedir?

Su zehirlenmesi, böbreklerin idrar yoluyla atabileceğinden daha fazla su içildiğinde meydana geliyor. Ancak bu nokta da suyun miktarı değildir, bu suyun ne kadar tüketildiği de önemli bir faktör oluyor.

Aşırı su tüketimi sonucu kanda su miktarı artıyor, bu da başta sodyum olmak üzere elektrolitlerin kandaki yoğunluğunun azalmasına neden oluyor. Kandaki sodyum seviyelerinin 135 mm/L’nin altına düşmesi hiponatremi (düşük kan sodyum düzeyi) olarak adlandırılıyor ve bulantı, halsizlik, baş ağrısı, tansiyon düzensizliği gibi hiponatremi belirtileri görülmeye başlanıyor.

Sputnik Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.