24 Şubat 2022 günü Rus Ordusu Ukrayna’ya saldırarak bir savaş başlattı. Savaşın nedeni de, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’ nin ülkesini NATO’ya sokmak istemesiydi. Rusya Devlet Başkanı Putin buna izin vermeyeceklerini açıkladı. Gerekçesi de NATO tarafından Ukrayna topraklarına yerleştirilecek nükleer füzelerdi. Böylece kıskaç altına alınacak olan bir Rusya Nükleer Füzelerle kolay bir hedef durumuna düşecekti.  Sonuçta savaş aylardır kanlı bir şekilde sürüyor.

Savaşın bitmesi, Ukrayna’nın NATO’ya girmeyeceğini açıklayarak bir anlaşma imzalamasına bağlandı. Rusya bunu bildirdi. Avrupa Ülkelerinin ve ABD’nin desteği ile Ukrayna ülkesini savunuyor ama bu savaş her iki taraf için de bir yıkım oluyor.

2016 Yılında yazdığım “Dünyanın Gizli Silahları” kitabımda, dünya ülkelerinin bir barut fıçısı üzerinde oturduğundan bahsetmiştim. Çünkü 1970 yılında Soğuk Savaş sürerken, her iki tarafın da büyük küçük Nükleer Silahının sayısı 16.000 taneydi. İlk Atom Bombası patlatıldığında uzmanlar Dünyada insanlığın 100 atom bombası ile yok edileceğini ileri sürmüşlerdi. Sonrasında ise Kıtalararası Füzeler devreye girdi. Dünya’nın yok olması için hazırlık yapılmış oldu. 

Nükleer Silahlanmanın azaltılması 1990-2002 yılları arasındaki görüşmelerde gündeme geldi ve anlaşıldı. Kademeli olarak bir kısım füzeler devre dışı kaldı. Buna rağmen rakamın 13.000 olduğu biliniyor.

Eski ABD Başkanı Trump 2019 yılında Orta Menzilli Nükleer Füze anlaşmasından ABD’yi çektiğini açıkladı. Bu anlaşmanın yerine Rusya ve Çin’i de kapsayan yeni bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini söyledi. Ancak bundan sonra böyle bir anlaşma da yapılmadı. Bu yüzden taraf ülke olan Rusya, Ukrayna Savaşında gerekirse bir bölgeyi veya şehri Orta Menzilli bir nükleer füze ile vurabilir. Bu konuda aylardır Rusya tarafı Avrupa’yı "Nükleer Savaş" ile tehdit ederken, bunu kullanma ihtimali olabilir.

Peki sonuç ne olur?

Rusya, Ukrayna’da böyle bir güç kullandığında, NATO kuruluş gerekçesine göre kendi üyelerinden birine saldırı olmadıkça böyle bir savaşa giremez.  7 Ekim günü Ukrayna’nın barışçı lideri, NATO’ya seslenip Rusya’ya karşı taktik olarak Nükleer Füzeler kullanması çağrısında bulundu. Rusya ise şiddetli bir tepki gösterirken Avrupa’dan bir açıklama bekledi. Her iki taraf da bu konuda restleşirken, Rusya’nın Nükleer tehditleri sürüyor.

Sorular şunlar:

1- Rusya Ukrayna’da kısmi olarak bir Atom Bombası kullanabilir mi? Bizce kullanır. Çünkü bu konuda Amerikalılar 2. Dünya Savaşı’nda Japonya’yı teslim alabilmek ve savaş kayıplarını azaltmak için Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombaları atarak Japonya’yı yendi. Aynı senaryoyu Rusya’da kullanabilir.

2- Rusya Ukrayna’da Nükleer kullandığında dünyada tepkiler olur ama bir şey yapamazlar. ABD Avrupalılara "size bir nükleer saldırı yapılırsa ben de savaşa girer nükleer kullanırım" diyor ama bunu gerçekte yapabilir mi? O zaman ABD Devleti ve şehirleri de nükleer hedef olmayacak mı? Olacaklar. ABD bu riski göze alır mı? Her iki dünya savaşında Avrupa’yı Alman istilasından kurtardı ama 3. defa bu sefer Rusya’nın Nükleer Savaşı’ndan korur mu? Düşünülmesi gereken konu budur.

1962 Yılında Küba Krizi ortaya çıktı. Ruslar Küba’ya Nükleer Füzeler dikmek için gemileri yola çıkardı. Dönemin ABD Başkanı John Kenedy Orduyu ve Donanmayı harekete geçirdi. Küba Adası ablukaya alındı.  Rus Gemileri gelirken yapılan görüşmelerden sonra şu anlaşma ortaya çıktı. “Ruslar Küba’ya Füze dikmekten vazgeçecekler. Karşılığında da Amerikalılar, Türkiye’nin Rus sınırına konuşlanan, çapı 100 km. olan Nükleer Füze Jüpiter’leri çekmeyi kabul etti”.  Bunun 60 yıl önce yapan ABD, Nükleer saldırılara uğramış Avrupa’yı korur mu? Devreye girer mi? Bizce girmez.

Putin de kolay kolay Nükleer Füzelerin düğmesine basmaz… Savaşın bitmesi de Avrupalı liderlerin Zelenskiy’i barışa zorlamaları ile olur..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.