İklim Değişikliği hem bizim hem de Ortadoğu Ülkeleri için gittikçe önem kazanmaya başladı. Seçim gündemimizi aldı ise de esas sorun İklim Değişikliği için acilen tedbirler almamızdır. Bu konuda geçtiğimiz Aralık Ayında uluslararası toplantı da yapıldı ve çeşitli önlemler alınmasına karar verildi.

Mısır’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi’nde, fosil yakıt kullanımına ilişkin sınırlamaların yine es geçildi ancak iklim değişikliğine karşı kırılgan ülkeler için “Kayıp ve Zarar Fonu” kuruldu. Bu tarihsel adımın yanı sıra zirve sırasında Türkiye de iklim değişikliğiyle mücadeleye ilişkin bildirdiği ulusal katkısını güncelledi.

TÜBİTAK bünyesinde, iklim değişikliği alanında araştırmaları koordine etmek amacıyla Konya’da "Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü" kuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’de iklim değişikliğini yaşayan illerin başında gelen Konya, bu alanda yürütülecek araştırmaları koordine edecek kurumsal bir yapıya kavuştu. Enstitü, Türkiye’nin yeşil kalkınma sürecinde iklim değişikliği odaklı araştırmalar yapacak.

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı "Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu"nun uygunluk görüşü ve TÜBİTAK Yönetim Kurulu'nun onayı ile kurulan enstitü, üniversite, kamu araştırma merkez ve enstitülerinde oluşan bilgi birikimi ile teknolojileri, Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi ürün ve çözümlere dönüştürecek. Enstitü, yenilebilir, temiz enerji, gelecek senaryoları ve sosyal politika araştırmaları gibi alanlara odaklanacak. Bu odak alanlarda Ar-Ge çalışmalarını planlayacak, koordine edecek ve kamunun politika geliştirme süreçlerine katkı sağlayacak. Bu konu hafife alınmayacak kadar çok fazla önem taşımaktadır.

Enstitü, kamu, akademi ve özel sektör iş birliğine önem verecek. İklim Şurası’nın bilim ve teknoloji bağlamında aldığı kararların takibini yapacak. İklim Kanunu’na yönelik çalışmalara katkı verecek. Enstitünün faaliyet gösterdiği her bir araştırma alanında ulusal seviyede yol haritası ve planlama çalışmaları için “yetkinlik merkezleri” oluşturulacak. Yetkinlik merkezleri, tematik alanlarda ekosistemdeki üniversite araştırma laboratuvarları, özel sektör Ar-Ge merkezleri ve girişimciler ile kamu araştırma birimlerinde yürütülen çalışmaların eşgüdümünü sağlayacak.

Enstitü, ayrıca yapılan Ar-Ge’lerin ticarileşmesine de yoğunlaşacak. Bu amaçla teknoloji doğrulama çalışmalarının gerçekleştirileceği büyük çaplı saha gösterimi ve pilot üretim faaliyetleri yapacak. Bu sayede geliştirilen teknolojiler, model ve yaklaşımlar sektörün ihtiyaçları doğrultusunda “birlikte geliştirme platformları” ile uygulamaya alınacak. Alanında yetkin araştırmacılar, enstitü bünyesinde görevlendirilecek. İklim değişikliği alanında çalışan genç araştırmacılar için burs verilecek.

IRAK İKLİM KONUSUNDA DUYARLI

Başbakan Muhammed Şii es-Sudani, Basra’da düzenlenen İklim Konferansı’nda yaptığı açılış konuşmasında, “Irak’ta yedi milyondan fazla vatandaş etkilendi… ve yüz binlerce kişi, tarım ve avcılığa dayalı geçim kaynaklarını kaybettikleri için yerinden edildi.” dedi.

Sudani, Irak hükümetinin 2030 yılına kadar almayı umduğu bir dizi önlemden oluşan iklim değişikliğiyle mücadele için ulusal bir plan üzerinde çalıştığını söyledi. Plan, yenilenebilir enerji santralleri inşa etmeyi, verimsiz ve eski sulama tekniklerini modernize etmeyi, karbon emisyonlarını azaltmayı, çölleşmeyle mücadele ve ülkenin biyolojik çeşitliliğini korumayı içeriyor. Projeler arasında, Irak’ın ülke çapında 5 milyon ağaç dikeceği büyük bir ağaçlandırma girişimi de var. Irak ayrıca ülkenin elektrik ihtiyacının üçte birini fosil yakıt yerine yenilenebilir enerjiden sağlamayı umuyor.

ORTADOĞU BİRLEŞMELİ

Bence tüm Ortadoğu Ülkeleri toplu halde birleşerek, İklim Değişikliği konusunda işbirliğine gitmelidir. Suudi Arabistan, İsrail, Suriye, Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye birlikte alacakları önlemlerle halklarına nefes aldırırlar. Tehlike herkesi ilgilendiriyor. Özellikle deniz suyunu içme suyuna çevirme konusu ilk çalışma olmalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.