Merkez Bankası'ndan Kritik Hamleler: Döviz Dizginlenecek mi?

Dolar kuru son zamanlarda 33 TL'ye yaklaşırken, Merkez Bankası (TCMB) döviz kurunu kontrol altına almak için bir dizi hamle yaptı. Bu hamlelerin arasında TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı, bankalara döviz satışını sınırlama talimatı ve sıkılaştırma adımları yer alıyor.

Dolar kuru son iki ayda hızla yükselerek 33 TL'ye yaklaştı. Bu durum, yaklaşan 31 Mart Mahallî İdareler Seçimi ile birlikte artan döviz talebini de göz önüne alındığında endişe verici. Merkez Bankası (TCMB) ise bu yükselişi dizginlemek için bir dizi kritik hamleye imza attı.

Alınan önlemler şunlar:

TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı: TCMB, 2023 Temmuz ayından bu yana ilk defa TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı gerçekleştirdi. Bu işlemle piyasadaki TL fazlasını çekerek döviz talebini kısmayı amaçlıyor.

Bankalara talimat: TCMB, bankalara döviz satışını sınırlandırmaları ve günlük limitleri aşmamaları için telefonda talimat verdi.

Sıkılaşma adımları: TCMB, TL ticarî krediler için aylık büyüme sınırını yüzde 2,50'den yüzde 2'ye, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 eşiğini ise yüzde 2'ye düşürdü. Taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırı sabit tutuldu.

Bu hamlelerin döviz kurunu ne kadar etkileyeceği ise merak konusu. Halk Tv haberine göre Uzmanlar, bu adımların kısa vadede kuru dizginleyebileceğini, ancak uzun vadede kalıcı bir çözüm için yapısal reformların gerekli olduğunu söylüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.