Putin, Rusya'nın ABD'yle imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nı askıya aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile savaşı başlatmasının birinci yılı (24 Şubat) öncesi yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında Batı'yı, bu savaşı kışkırtmak ve tırmandırmakla suçladı. ABD ile müttefiklerinin "sınırsız güç" peşinde olduklarını söyleyen Putin konuşmasının sonunda, ABD ile aralarındaki ikili silahsızlanma anlaşmasını askıya aldığını açıkladı.

Rusya ile ABD arasında 2010 yılında imzalanan ve 2021'de beş yıl için yeniden uzatılan Yeni START (Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması) iki ülkenin uzun menzilli nükleer savaş başlıklarının sayısını 1550 ile sınırlıyor ve iki ülkeye birbirini karşılıklı denetleme hakkı veriyordu. Bu iki ülke arasında daha önce yapılmış olan START anlaşmasındakinden daha düşük bir silahlanma düzeyiydi.

Rusya Ukrayna savaşının yarattığı gerginliğe rağmen daha önce nükleer bir savaşı önleme amaçlı bu anlaşmaya bağlı kalacağını söylemişti.

Bir saatten fazla süren konuşmasının sonlarına doğru "Bugün Rusya'nın stratejik silahların azaltılması anlaşmasını askıya aldığını açıklamak zorundayım" diyen Putin ayrıca "Tabi ki ilk yapan biz olmayacağız ama ABD nükleer deneme yaparsa biz de yaparız" dedi.

Putin'in Yeni START anlaşmasını askıya aldıklarını açıklamasına ABD ve NATO'dan tepkiler gecikmedi.

BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.