İsrail Batı Şeria’yı ikiye bölmeye çalışıyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Batı Şeria’yı ikiye bölecek bir yerleşim projesinin görüşülmesi ertelendi.

Batı Şeria’da bulunan İsrail işgaline bağlı sivil idare, E1 olarak adlandırılan bölgedeki yerleşim inşaatı projesinin ele alınacağı görüşmeleri ertelemeye karar verdi. Söz konusu proje, Batı Şeria’yı kuzey ve güney olarak ikiye bölmesi ve Filistin devletinin kurulması için gerekli coğrafi ulaşımı engellemesi sebebiyle ‘en tehlikeli yerleşim projesi’ olarak görülüyor.

Şehir yönetimi görüşmeyi süresiz olarak ertelemeye karar verirken, bu adımınını hükümetin siyasi talimatlarına dayandırdı. Naftali Bennett’in Başbakanlık Ofisi ve Savunma Bakanı Benny Gantz erteleme kararına yönelik herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı. Aynı şekilde, kararın ABD’den veya Avrupa’dan gelen dış baskılar sonucunda alınıp alınmadığına yönelik sorulara da cevap vermeyi reddettiler.

Söz konusu projenin, 12 kilometrekarelik bir alanda, sanayi ve eğlence bölgelerinin bulunduğu son derece büyük bir yerleşim bölgesinin kurulmasını içerdiği biliniyor. İnşaat planındaki alan, İsrail tarafından el konulan topraklar ve Batı Şeria’nın kuzey ve güney kısımlarını birbirine bağlıyor. İnşaat gerçekleştirilmesi, bu iki tarafın birbiri ile bağlantısını koparıyor ve Filistin devletinin kurulmasını karşısında bir tehdit oluşturuyor.

Proje, Binyamin Netanyahu hükümeti tarafından belirli bir süre askıya alındı ve daha sonra proje üzerindeki çalışmalar yeniden başlandı. Söz konusu ertelenme kararın alınmasını sağlayan ise, Filistinlilerin projeye karşı 100’e yakın yasal itiraz sunması oldu. Konuya yönelik, sivil idare oturumlarına Filistinlilerin de katılması bekleniyor.

Kudüs’te bir barış aktivisti olan mimar Alon Cohen Lifshitz, erteleme kararının projenin iptal edilmesi açısından iyi bir haber olduğunu ümit etmek istediğini söyledi. Ayrıca söz konusu projeyi, zorla işgalden başka bir mantığa sahip olmayan ‘tehlikeli ve düşmanca bir proje’ olarak nitelendirdi.

Tel Aviv / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.