İran, Mahsa Amini’nin ölümünü bildiren iki gazeteciyi CIA için casusluk yapmakla suçladı

İranlı yetkililer, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin geçen ay ‘kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle’ ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından ölümünün haberleştirilmesinde önemli rol oynayan iki kadın gazeteciyi ‘CIA için casusluk yapmakla’ suçladı.

Londra / Şarku’l Avsat'ın The Guardian gazetesinden aktardığına göre, İran İstihbarat Bakanlığı ve İran Devrim Muhafızları İstihbarat Başkanlığı konuya ilişkin ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Amini’nin ölüm haberinden kısa bir süre sonra gözaltına alınan ve İran’ın kötü şöhretli Evin Cezaevi’nde tutulduğu belirtilen Nilüfer Hamidi ve Elahi Muhammedi’nin ‘yabancı bir ülke için casusluk yapmakla’ suçlandığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, İran genelindeki son protestolar ‘CIA, Mossad ve diğer batılı istihbarat teşkilatları tarafından önceden planlanmış bir operasyon’ olarak nitelendirildi.

Her iki gazeteciyi ‘yabancı medyanın ana haber kaynağı’ olmakla suçlayan açıklamada, Hamidi’nin Amini’nin nakledildiği hastaneden yazı yazan ilk gazeteci olduğu ifade edildi.

Hamidi, ayrıca Amini’nin ailesini kızlarının ölümüyle ilgili bilgileri açıklamaya zorlamakla suçlandı.

Amini’yi komadayken ve daha sonra ölümünün ardından ailesinin hastane koridorunda birbirini teselli ederken Hamidi tarafından çekilmiş fotoğrafları, ülke geneline yayılan protestoların alevlenmesinde büyük rol oynadı.

Muhammedi ise, Amini’nin memleketi Sakkız’daki cenazesinden haber yaptığı için yurtdışında bir yabancı ajan olarak eğitim almakla suçlandı.

22 Eylül’de tutuklanan Muhammedi’nin avukatı, güvenlik güçlerinin müvekkilinin kapısını kırdığını, telefon ve dizüstü bilgisayarı gibi kişisel eşyalarını aldığını söyledi.

Söz konusu ortak açıklama, diğer İranlı gazeteciler tarafından şok ve korkuyla karşılandı. 

İran’da yabancı hükümetler adına casusluk yapmaktan hüküm giyenler idam cezasına çarptırılıyor.

Ülke genelinde sokak protestolarının patlak vermesinden bu yana 40’tan fazla gazeteci gözaltına alındı.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), gösterilerin altı haftadan uzun bir süre önce başlamasından bu yana 220’den fazla kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.