Arjantin'de tasarruf tedbirleri işçileri sokağa döktü

Genel grev nedeniyle ülkede hayat durdu.

Arjantin'in yeni devlet başkanı Javier Milei'nin uygulamak istediği tasarruf tedbirlerine karşı ülkedeki işçi sendikaları genel grev kararı aldı.

Dün ilan edilen grevle birlikte ülkedeki on binlerce işçi 12 saat boyunca iş bıraktı.

Arjantin'deki binlerce kişi ayrıca başkent Buenos Aires'te Kongre binasına doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi.

İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGT) ve bazı siyasi hareketlerin katıldığı yürüyüşte, Milei'nin geçen günlerde meclise gönderdiği torba yasa teklifi protesto edildi.

Torba yasa teklifinin bir bölümü, CGT'nin itirazı üzerine temyiz mahkemesi tarafından askıya alınmıştı.

CNN'e konuşan bir gösterici, "Torunlarım için istediğim Arjantin bu değil. Arjantin'in bazı bölgelerini sattıklarını biliyor musunuz? Ülkenin en iyi yerlerini satıyorlar" ifadelerini kullandı.

Reuters'a konuşan kamyoncular sendikasının lideri Pablo Moyano ise, "Bu hükümet tasarruflara işçilerden başladı. Onların işçi reformu sadece haklarımızı elimizden almayı hedefliyor" dedi.

Ülkede yaygın olarak uygulanan grev, ulaşımda da aksaklıklara yol açtı.

Arjantin Havayolları'ndan çarşamba günü yapılan açıklamada toplam 295 uçuşun iptal edildiği belirtilirken, 20 bin yolcunun iptallerden etkilendiği ve toplam maliyetin 2,5 milyon dolar seviyesinde olduğu belirtildi.

Başkentte düzenlenen gösteriler nedeniyle de birçok yol eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı.

Yolların kapatılmasına ilişkin konuşan bir gösterici, "Burada bir hak mücadelesi var ve toplum bunu çözmek zorunda. O yüzden bunda bir sorun görmüyorum" ifadelerini kullandı.

Hükümet kanadıysa işçi protestolarına rağmen tasarruf tedbirlerinden geri adım atmamakta kararlı.

Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich grevle ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Bizi durduracak bir grev, gözümüzü korkutacak bir tehdit yok. Bunlar toplumun demokratik olarak seçtiği değişime direnen ve sadece kendi ayrıcalıklarını savunan mafya sendikacılar, yoksulluk müdürleri, suç ortağı yargıçlar ve yolsuz siyasetçiler.

Kendini anarko-kapitalist olarak tanımlayan Javier Milei kasımdaki seçimleri kazanarak Arjantin'in yeni lideri olmuştu. Milei seçim kampanyası döneminde bir numaralı önceliğinin yüzde 200'ü aşan yıllık enflasyonu dizginlemek olduğunu belirterek, kamu harcamalarını büyük ölçüde kısma vaadinde bulunmuştu.

Independent Türkçe, CNN, Reuters

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.