ABD saldırısındaki 16 ölü 25 yaralı karşısında Irak: "ABD'nin eylemleri egemenliğimize karşı yeni bir saldırıdır"

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani'nin ofisi, ABD'nin dün gece Irak'ta İran bağlantılı hedeflere düzenlediği hava saldırısında aralarında sivillerin de bulunduğu 16 kişinin öldüğünü, 25 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Açıklamada, Irak’ın egemenliğine karşı olarak nitelendirilen saldırı kınanarak, Washington ile Bağdat hükümeti arasında önceden bir koordinasyonun varlığı reddedildi ve bu iddialar ‘uluslararası kamuoyunu yanıltmayı amaçlayan yanlış bir iddia’ olarak nitelendirildi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)

Şarku'l Avsat Ortadoğu Haber Ajansı'nın Reuters'tan aktardığına göre Başbakanlık Ofisi, ABD liderliğindeki askeri koalisyonun bölgedeki varlığının, ‘Irak'ta güvenlik ve istikrarı tehdit etmenin bir nedeni ve Irak'ın bölgesel ve uluslararası çatışmalara dahil edilmesinin bir gerekçesi haline geldiğini’ bildirdi.

Öte yandan Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi, X platformundan yaptığı açıklamada, “ABD yönetimi, Akaşat ve El Kaim bölgelerindeki güvenlik güçlerimizin mevzileri ile civardaki sivil yerlerin çok sayıda ABD savaş uçağı tarafından bombalanmasıyla Irak'ın egemenliğine karşı yeni bir saldırı gerçekleştirdi” dedi.

Sözcü, bu saldırıların konutlarda ve vatandaşların mallarında kayıplara ve hasara neden olduğuna değinerek, ABD tarafının daha sonra bu saldırının gerçekleştirilmesi için önceden koordinasyon kurulduğu duyurusunun ‘aldatmaca’ olduğunu bildirdi. Avvadi, uluslararası tüm yasa ve kanunlar uyarınca reddedilen bu suçun uluslararası kamuoyunu yanıltmaya ve hukuki sorumluluktan kaçmaya yönelik asılsız bir iddia olduğunu vurguladı.

Saldırının hem Irak hem de bölge güvenliğini zedelediğini söyleyen sözcü, ayrıca gerekli istikrarın sağlanmasına yönelik çabalarla çeliştiğini aktardı. Avvadi, Irak'ın topraklarını hesaplaşma arenası haline getirmeyi reddettiğini ve tüm tarafların bunu anlaması gerektiğini yineleyerek, ülkesinin toprakları ve egemenliğinin rakipler arasında mesaj göndermek ve güç göstermek için uygun yer olmadığını aktardı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.