Irak işgal altında: ABD Irak'ta yaklaşık 2 bin 500 asker bulunduruyor

Irak askeri sözcüsü: Hükümet ülkedeki yabancı askeri varlığı sona erdirme yolunda ilerliyor.

Irak Silahlı Kuvvetler sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, Irak hükümetinin ülkedeki yabancı askeri varlığını sona erdirme yolunda ilerlediğini söyledi.

Resul, Irak ile uluslararası koalisyon arasındaki ortak komitenin, koalisyonun Irak'tan çekilmesini planlamak ve genel olarak ilişkinin niteliğini yeniden gözden geçirmek için yakında devreye gireceğini belirtti.

Sözcü, Irak'a ilave yabancı güçlerin girişine ilişkin haberlerin yanlış olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani, DEAŞ'e karşı mücadelede yer alan uluslararası koalisyonun Irak'tan ayrılması yönündeki çağrısını yenileyerek, bu yabancı güçlerin misyonunun sona ermesinin ‘ülkenin güvenliği ve istikrarı için gerekli’ olduğunu belirtti.

Sudani, uluslararası koalisyonun varlığının artık hiçbir gerekçesinin kalmadığına değinerek, “Bugün Irak'taki tüm uzmanların ve dostlarının ifadesine göre güvenlik durumu, DEAŞ'in Irak devletine yönelik bir tehdit oluşturmadığı yönünde” dedi.

Öte yandan Pentagon sözcüsü Perşembe günü yaptığı açıklamada, bu konuda Irak tarafından herhangi bir resmi talep gelmediğini söyledi.

Washington, 2014 yılında kurulan uluslararası koalisyon kapsamında DEAŞ’a karşı mücadele kapsamında Irak'ta yaklaşık 2 bin 500, Suriye'de ise yaklaşık 900 asker konuşlandırıyor.

Şarku'l Avsat / Bağdat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.