AB'den ABD'ye İran uyarısı: Çatışmadan uzak durun

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD'nin azami derecede temkinli olmasını ve İran'la askeri çatışmadan uzak durmasını beklediklerini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün Brüksel'i ziyaret etti. Federica Mogherini, düzenlenen basın toplantısında, AB'ye üye ülkeler adına Mike Pompeo'ya net bir öneride bulunduğunu ve "Çok kritik ve hassas bir dönemdeyiz. Şu an en sorumlu tutum, azami temkinli olmak ve askeri yollardan kaçınmaktır" ifadelerini kullandı.

Federica Mogherini aynı gün Fransa, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanlarıyla görüştü. Mogherini, Avrupa ile İran arasında ticaretin gerçekleştirilmesi için "ticari bağlantı destek aracı" mekanizmasının toplantıda ele alındığını ifade etti.

Ticari bağlantı destek aracı, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin İran'la ticaret hesaplama mekanizması olarak, ABD'nin liderliğindeki küresel finansal sistemin dışında bir ödeme mekanizması sunuyor.

Öte yandan, New York Times'ta yer alan habere göre, ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan, önceki gün İran'a yönelik askeri operasyon planını Beyaz Saray'a sundu. İran'ın ABD'ye saldırması veya nükleer silah geliştirmeyi hızlandırması durumunda, ABD 120 bin askeri Ortadoğu bölgesine gönderebilir.

Alınan bilgiye göre, ABD Ulusal Güvelik Danışmanı John Bolton'un liderliğindeki "İran şahinleri" Pentagon'un İran'a yönelik askeri operasyon planını hazırlamasını istedi. Söz konusu planın kara harekatını içermediği belirtiliyor. (Çin - CRI)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.