Tuğçe'nin dünyasından... AT

      Atlar üzerine yaptığım araştırmalardan ve ürün hikayelerimizden bahsetmek üzere fayton ile atın uyumu, doğallığı, asaleti ve aynı zamanda tıkır tıkır çıkan müthiş sesleri hep beni cezbetmiştir.
Pilot uygulama ile atlı polisler vardı  mahallemizde..
Akşamları özellikle yollar sessizken atların nallarının betonla buluştuğunda çıkardığı sesi duymanın verdiği hazzı anlatabilmek isterdim.
 
Bu sesleri duyunca film kareleri canlanıverir gözümde;  görkemli  kıyafetleri ile faytona binip baloya gitmeye çalışan aileler veya yalnız bir kovboy bomboş arazilerde  rüzgarı arkasına almış alabildiğine atıyla dörtnala koşarken. Aslında bu güzel hayvan birbirinden alakasız gibi görünen bağlılık ve özgürlüğü barındırır içinde. 
 
Daha birkaç sene evvelinde izleme imkanı bulduğum ‘doludizgin yıllar’ adlı tv dizisinde; Şımarık zengin çocuğunun at çiftliğinde terbiye olması, ruhunun dizginlenmesi, zorlu at sayesinde kendini bulması aktarılmıştı bizlere.
 
Hayran olduğum bu hayvan, hayvanlar aleminde, memeliler sınıfında, tek toynaklılar takımında yer alır. Latince ismi Equus ferus caballus tur.
Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay denir.
Geviş getirmez, otoburdur.. Üçüncü parmakları geniş bir tırnakla çevrilmiş olup buna toynak adı verilir. Dizlerini kilitleme özelliği sayesinde ayakta uyur. Eğer kendisini güvende hissederse yatarak uyur ama huzursuz olursa derin uykuya geçmez.
 
   Biyolojide bir sistematiği olan atların, Swarovski’de de bir sistematiği vardır. Birden fazla  heykele dönüştürülmüştür yani biyoloji tabiriyle birden fazla türe sahiptir.
 
Çeşitli ana başlıklara ayırdığımız koleksiyonlarda doğa başlığında kristal doğa ve çağdaş doğada yer alan ürünlerimizden, Semboller başlığında ise asya sembollerinde yer alan ürünümüzden bahsedeceğim.
 
Kristal Doğa’da berrak kristal ya da hafif renk geçişlerinin olduğu, koleksiyonerler için ideal, ürünler yer alır. Bu koleksiyonun içerisinde Huzurlu Kırsal temasında yer alan Horse ve Stallion; beraber sergilendiklerinde sizler üzerinde hareket ediyor hissi uyandırırlar, ikisinin de tasarımcısı Stefenie Nederegger’dir. Horse da 301, Stallion da ise 309 façeta yani kesim yüzeyi bulunmaktadır. İkisi de at figürünün başarı simgesinden esinlenilerek üretilmiştir. Beraberken koşuyor hissinin oluşmasıyla hayatta yalnız başına başarının olmadığını, ekip çalışmasını ya da sevdiklerimizin varlığı ve manevi desteği ile bir şeyleri başardığımız anlatılmak istenmiş.
 
Çağdaş Doğa’da ise daha güçlü hayvan tasvirleri yer alır. Bu koleksiyon içerisindeki Soulmates yani ruh eşi temasına ait heykellerimiz granit bir taban üzerinde sergilenir. Bu gruptaki ürünümüz Stallion’ın tasarımcısı Heinz Tabertshofer’dır.
 
Öncelikle neden ruh eşi diye sorabilirsiniz..
Ya da Benim ruh eşim yok ki diyebilirsiniz..
Ürünümüzün tema ile bağlantısını iki farklı esin kaynağı üzerinden aktarabilirim sizlere;
İlk olarak at figürü çıkması karşısına insanın genelde muradına kavuşması şeklinde yorumlanır.
İkincisiyse ruh eşinizin kadın ve ya erkek olması gerekmez.
 
Eski Türklerin can yoldaşları atlarıdır.
Atın sütünden kımız yapmışlardır,etini yemişlerdir, tanrıya kurban etmişlerdir ve  gök tanrı inancı ile mezarda kendi yoldaşlarını da beraberlerinde gömmüşlerdir. O kadar değerlidir ki atlar onlar için ‘alet işler el öğünür’ olarak bildiğimiz aslında ‘at işler er öğünür’  ya da ‘At yiğidin yoldaşıdır’ diye tabirleri vardır.
 
Asya Sembollerinde Çin Burçları temasında tasvir edilen bir diğer at heykelciğimizin tasarımcısı W. Qian/ Z. Shao Fei’dir. Berrak kristalden oluşan üzerine burcun İngilizce adı ve geleneksel Çin mühür yazısı işlenmiş bir tabana sahiptir. Çin astrolojisine göre at insanları en fazla özgürlüğüne düşkün burçtaki insanlardır. Özgürlüğünü elde edebilmek için erken yaşlardan itibaren çalışmaya başlarlar.

Doğuştan soyludur Atlar. 
Cevaplarını önceden tahmin edebilmek pek mümkün değildir.
Belirsizliklerden hoşlanmazlar, genelde kendi doğruları ile hareket ederler.
İkna kabiliyeti ve inandırıcılıkları kuvvetlidir.
Emeklerinin karşılığını aldıkları sürece hiç sıkılmadan sabırla çalışabilirler.
 
Swarovski’de sembolü dışında bu kadar fazla heykeli olan bir figür daha mevcut değildir. Neden mi aslında yazının tamamı cevap niteliğindedir.  Bu müthiş hayvanı halen anlatmaya devam edebilirim…
 
Son olarak atların dans ettiğini biliyor muydunuz ?

Videolarını izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim sahibi ile uyumlarını ve ritim tutturmaya çalışmalarını izlemek size hayat enerjisi olacaktır.

Hayat aslında hepimiz için bir dans gibi  ritim tutturabildiğimiz kadar yaşıyoruz hayatı.
Ve bazen yeni sayfa açmamız için bir sayfayı kapamamız gerekir.
Ben de sizlere atların dansı ile veda edip ; bir sonraki görüşmemizde kuğu gölü balesi ile yeni sayfayı açacağım….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İsmet Yıldırım 8 yıl önce

...::: Yaklaşık ( 7 ) sezondur seyircisi ile televizyonlarda seyircisi ile buluşan "çiftçiler yarışıyor harman yeri" yarışma programımızda bizim de çok özel ATlarımız.."midilli"lerimiz var iki adet..buradan resimlerini de yayınlamak isterd,im ancak; teknik olarak mümkün olamadığı için sadece kelimelerle ifade etmeye çalışıyorum..Oysa ki "fotoğraf çok önemlidir"