Üçüncü bir robotik eli kullanmayı öğrenmek sadece bir saat!

Teknolojinin fantezi ve gerçeklik arasındaki çizgileri bulanıklaştırdığı bir dünyada, yeni bir çalışma insanların robotik protezler kullanarak yeteneklerini geliştirebileceğini öne sürüyor.

The Amazing Spider-Man çizgi romanındaki Doctor Octopus’a benzeyen robotik protezler ancak amaç eli kötü amaçlar için kullanmak yerine, üretkenliği artırmak ve fiziksel sınırlamaların üstesinden gelmeyi hedefliyor.

FOTOĞRAF: Üçüncü robotik eli kullanmayı öğrenmek sadece bir saat sürdü (Ekaterina Ivanova)

Üçüncü robotik eli kullanmayı öğrenmek sadece bir saat sürdü (Ekaterina Ivanova)

Üçlü kontrol

Queen Mary University of London, Imperial College London ve Melbourne Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmanın hipotezi, ek robotik kollar kavramı etrafında dönüyordu. Araştırmacılar bu robotik uzuvları, insanlara iki elden daha fazlasını gerektiren görevlerde yardımcı olmak üzere tasarlanmış eklentiler olarak görüyor.

Örneğin, aynı anda hem kapıyı açık tutmaya, hem yiyecekleri idare etmeye hem de anahtarlarınızı aramaya çalıştığınızı düşünün. Üçlü kontrolün amacı, robotik kollar aracılığıyla üç uzvu aynı anda kontrol edebilmektir.

Çalışmada insanlar üçüncü bir robotik kol kullanarak çeşitli görevlere katıldılar (Shutterstock)

Çalışmada insanlar üçüncü bir robotik kol kullanarak çeşitli görevlere katıldılar (Shutterstock)

Zorluklar ve testler

Bu teknolojinin potansiyelini test etmek için 24 katılımcı üçüncü bir robotik kol kullanarak çeşitli görevlere katıldı. Bu katılımcılardan bazıları, bu robotik kolu kontrol etme becerisini elde etmek amacıyla bir saatlik eğitimden geçirildi. Şaşırtıcı bir şekilde, sadece bir saatlik odaklanmış eğitimin ardından, katılımcılar robotik uzvu kullanma konusunda yeterlilik gösterdiler. Katılımcıların geri kalanı ise aynı görevleri yerine getirmek üzere diğer bireylerle (robotik kolları olmayan) eşleştirildi. Sadece bir saatlik eğitimle katılımcılar, robotik uzvu kullanmadaki yeterliliklerini, insan partnerlerle işbirliği yapanlarla eşit düzeyde, hatta onlardan daha üstün olarak gösterdiler.

Londra Queen Mary Üniversitesi'nden araştırmanın başyazarı Dr. Ekaterina Ivanova, "Amaç insanlar arasındaki işbirliğinin yerini almak değil, bireysel insan yeteneklerini artırmak. Bir insanın yetenekleri sınırlı olduğunda, teknoloji bunları artırmak için müdahale edebilir" diyor.

FOTOĞRAF: Araştırmacılar insanlar arasındaki işbirliğinin yerini almayı değil, bireysel insan yeteneklerini artırmayı hedefliyor (Shutterstock)

Araştırmacılar insanlar arasındaki işbirliğinin yerini almayı değil, bireysel insan yeteneklerini artırmayı hedefliyor (Shutterstock)

Alıcı etkiler

Fazladan bir kol fikri birçok kişiye garip gelse de, pratikteki etkileri geniş bir alanı kapsıyor.

Araştırmacılar bunun cerrahi prosedürlerin geliştirilmesinden fabrikalardaki montaj hatlarına ve hatta rehabilitasyon operasyonlarına kadar uzanabileceğini vaat ediyor.

Çalışmayı yürütenler, bu ek robotik uzuvların insan-makine etkileşimine bakış açımızda devrim yaratacağını da umuyor.

Sadece bir saatlik bir eğitimle, robotların gücünden yararlanmaya ve fiziksel dünyanın kapsamını genişletmeye uyum sağlamak mümkün hale geliyor.

Şarku'l Avsat / Londra

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.