2000 Yılının başlarından itibaren Robotlara yapılan yatırımlar gittikçe artmaya başladı. Dünya’da en popüler robot ise "Sofia" oldu. Sophia'nın yaratılması, gelişmiş yapay zeka, bilgisayar görüşü ve robotik teknolojilerinin birleşimiyle gerçekleşmiştir. Robotun yüzü ve görünümü, gerçek insan yüzlerine benzeyen yapay deri ve özel olarak tasarlanmış mekanik sistemlerle oluşturulmuştur. Türkiye’de katıldığı bir programda sorulara verdiği cevaplar arasında “İnsanlardan Nefret Ediyorum” demesi bu robota bu programları yükleyenlerin işidir.  Yapay Zeka deniliyor ama bunu siz yüklüyorsunuz. Tıpkı Bilgisayar alırken, programların yüklenmesi gibi bir olaydır. Robotlardan İnsan İradesi beklemek bilimin başaramayacağı son noktadır. Bunu iddia etmek Terminatör Filmlerini bize hatırlatır.

Robot Sophia, 2016 yılında tanıtılmış ve hızla popülerlik kazanmıştır. Medya ve etkinliklerde sık sık yer almış, dünya çapında birçok konuşma ve röportaj yapmıştır. Sophia'nın yapay zeka yetenekleri, insan benzeri davranışları ve oldukça gerçekçi görünümü, onu dikkat çeken bir yapay zeka varlığı haline getirmiştir.

ROBOT SOFİA'YI KİM YAPTI?

Sophia robotu, Hanson Robotics şirketi tarafından yapılmıştır. Hanson Robotics, David Hanson tarafından kurulan bir yapay zeka ve robotik şirketidir. Sophia, insan benzeri bir robot olup, yüz ifadelerini taklit edebilir, insanlarla etkileşim kurabilir ve bazı konularda konuşabilir. Bu noktada Robot Sophia gibi bir robotu biz neden Uzay çalışmalarında kullanmıyoruz. Onlara özel elbiseler giydirerek Ay ve Marsa’a indirip gezegenler hakkında istenile araştırmaları yapabilirler.

ROBOT FUARINDA YENİ MODELLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin buluştuğu Berlin IFA’da, robotlar bu yıl da büyük ilgi gördü. Hastanelerde sağlık çalışanlarına yardımcı olan robotların yanı sıra barmenlik yapan ve sadece içecek hazırlamakla kalmayıp sohbet de eden robotlar, önümüzdeki yıllarda sosyal hayatın daha çok bir parçası olacaklarını gösterdi. Bu yıl iki bini aşan markanın katıldığı organizasyonda tüm biletlerin tükendiğini belirten IFA Genel Müdürü Oliver Merlin ise “Bu yıl katılımcıların yüzde 30’u ilk kez IFA ’ya katılıyor. IFA Next’te 350 Startup ve 200’den fazla yatırımcı yer alacak. Girişimlerin IFA’ daki yerinin büyüyor olmasından büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

HASTANEDE ROBOT İSTİHDAM EDİLİYOR

Yapay zekâ yüklü robotlar gittikçe geliştiriliyor. Sorumluluğu esas alarak robotik teknolojilerle sağlık sektörünü güçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Fransa merkezli Enchanted Tools’un üst düzey yöneticisi Richard Malterre yaptığı açıklamada, geliştirdikleri robotların hali hazırda Paris’te 5 hastanede çalıştığını belirterek, “Küçük eşyaları bir yerden bir yere taşıma konusunda yardımcı olan bu robotlar, hemşirelerin ve sağlık görevlilerinin de işini oldukça kolaylaştırıyor. 2025 yılına kadar bu sayının başka noktalarda da artmasını hedefliyoruz” bilgisini verdi.

Kaplumbağa görünümlü olan ve havuz temizlemek için Aiper tarafından üretilen robotlar, fuarın ilgi çeken ürünlerinden biri oldu. ABD merkezli şirketin 4 farklı modeldeki robotları, 299 Euro’dan 899 Euro’ya kadar değişen fiyatlarda satışa sunuluyor. Unitree’nin ürettiği robotlar ise özellikle yangında müdahale ve kurtarma çalışmalarında çözüm sunmayı amaçlıyor. Alkollü ya da alkolsüz ürünleri bir barmen gibi hazırlayabilen ve sohbet edebilen; saatte 100 içecek yapabilen robotun insandan 2 kat daha hızlı çalıştığı belirtiliyor. Yanuai tarafından üretilen robot, içeceği hazırlamadan önce tercihinizi belirlemenizi istiyor. Ödeme kredi kartıyla yapılırken, içecek 3 dakika içinde servis ediliyor.

Berlin IFA’nın  dikkat çeken alanlarından biri de yatırımcıları buluşturan IFA Next alanı oldu ve bu alanda Güney Kore ağırlığı hissedildi. Yapay zekâyla yüz tanıyabilen ve görsel sınıflandırma yapabilen Huenit’in robotu aynı zamanda lazerle kesme işi yapabilirken; kahve ve yemek yapma, bozuk para boyutundaki objeleri bir yerden bir yere taşıma gibi özelliklere de sahip olduğu belirtildi. Evde ya da üretim alanlarında kullanılan ve 2013 yılında Güney Kore’de kurulan Neuromeka’nın robotu ise ülkede yaşlıların çalıştığı bir kafede, kahve yapımında yardımcı oluyor. Almanya merkezli Pagopace ise yüzük şeklinde bir ödeme sistemi sunuyor. Farklı renklerdeki yüzükler suya dayanıklı ve 99 Euro’dan satışa sunuluyor. Uzay Filmlerinde gördüğümüz akıllı robotların önümüzdeki birkaç yıl içerisinde evlerimize gireceği görülüyor.

AKILLI EVLER GELİYOR

IFA’da pek çok markanın akıllı evler tanıtıldı. LG tarafından üretilen 37 metrekare büyüklüğündeki iki katlı Smart Cottege’ta, kuru temizlemeden, elektrikli araç şarj etmeye kadar çok sayıda ihtiyaç karşılanabiliyor. Evlerin gelecek yıllarda satışa sunulacağı ve birden fazla evin birleştirilerek, tasarımının değiştirilebileceği belirtiliyor. LG’nin dış mekânlarda kullanılmak üzere ürettiği ve 999 dolardan satışa sunulan TV ise bir bavul içinde taşınabiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.