İznik, UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesine aday oldu

Bursa'nın şirin ilçesi İznik için Kültür ve Turizm Bakanlığının UNESCO Dünya Mirası Daimi adaylığı için gönderilen dosyaları UNESCO tarafından eksiksiz kabul edildi.

Bursa'nın İznik ilçesinin doğal güzellikleri yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Miras Listesine kabulü için öneri sunulmuştu. 

İZNİK DÜNYA MİRASI DAİMİ ADAYLIĞI İÇİN UNESCO TARAFINDAN KABUL EDİLDİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada Kültür ve Turizm Bakanlığının UNESCO Dünya Mirası Daimi adaylığı için gönderdiği dosya, UNESCO tarafından içerik ve formatıyla eksiksiz olarak kabul edildi. Bu süreçten sonra UNESCO'nun danışma organı ICOMOS uzmanlarının dosya inceleme, alan ziyaretleri ve rapor incelemeleriyle çalışmalarına devam edecek. Haziran 2024 yılında yapılacak komite toplantısının ardından sonuç belirlenecek. 

İZNİK DOSYASININ UZUN SOLUKLU SÜRECİ BAŞLADI

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"UNESCO'da uzun soluklu bir İznik mesaisi başlarken İznik dosyası incelenerek değerlendirilmek üzere UNESCO'nun danışma organı olan Uluslrarası Anıtlar ve Sitler Konseyi ICOMOS'a iletildi. ICOMOS'da görevlendirilen uzmanlar dosyada sunulan alanların alanların korunmuşluk ile ilgili alan yönetimlerini incelemek üzere Temmuz-Eylül 2023 arasında alan ziyaretleri yapacak. Ekim-Kasım 2023 arasında ise ICOMOS uzmanları dosyada yeterli görmedikleri bölümlerle ilgili ek bilgi isteyecek. Aralık 2023'te ise ICOMOS dosya ile ilgili kararını UNESCO merkezine bildirecek. Haziran 2024'te ise UNESCO Dünya Miras Merkezi tüm bu belge ve ICOMOS'un raporunu inceleyerek UNESCO Dünya Miras Komite Toplantısı'nda İznik ile ilgili kararını açıklayacak"

İZNİK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI

Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, "İznik için çok önemli bir adım atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday olarak Türkiye'den sadece İznik'in dosyasını UNESCO Dünya Miras Merkezi'ne göndermişti ve dosyamız kabul edildi. Süreci yakından takip ediyoruz. Önümüzdeki süreçte güzel haberleri Bursalı ve İznikli hemşehrilerimizle paylaşmayı umuyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.