Çanakkale’de orman yangını: 9 köy tahliye edildi, 83 vatandaş dumandan etkilendi

 Çanakkale-Çan Karayolu ile Çanakkale Boğazı çift taraflı trafiğe kapandı.

Çanakkale Damyeri mevkiinde dün saat 11.39’da çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları, ikinci günde de sürüyor. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), 9 köyde toplamda 337 hane ve bin 251 kişinin tedbir amaçlı tahliye  edildiğini duyurdu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden 72 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir” bilgisini paylaştı. Çanakkale-Çan Karayolu trafiğe amaçlı sivil araç trafiğine kapalı olduğunu duyuran Yerlikaya, “Çanakkale Boğazı çift taraflı deniz ulaşımına  kapanmıştır” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Çanakkale’de meydana gelen orman yangınında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün yaptığı açıklamada bu zamana kadar bin 500 hektar alanın zarar gördüğünü açıklamıştı. Dün ayrıca, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kampüsü de boşaltılmaya başlanmıştı. 

Bakan Yumaklı: Arkadaşlarımız yangının ilerlemesini durdurdu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, düne göre daha iyi ve avantajlı bir durumda olunduğundan söz etti. Yangının ilerlemesinin önünün kesildiğinin de bilgisini veren ve 1500 hektarlık alanın etkilendiğinin altını çizen Bakan Yumaklı, soğutma çalışmalarından sonra ayrıntılı bilgi verileceğini açıkladı.

Bakan Yumaklı şunları kaydetti:

"Şu anda rüzgâr saatte 40 km hızla esmekte. Öğleden sonra 60 km hıza çıkacak. Düne göre daha avantajlıyız. Parametreler daha iyi.

Devlet hastanesiyle ilgili, üniversiteyle ilgili hiçbir risk yok. Yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmuş vaziyetteler. Olağanüstü bir şey çıkmazsa öğleden sonra genel resmi daha net bir şekilde göreceğiz."

Fahrettin Koca: 83 kişi dumandan etkilendi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Çanakkale’de meydana gelen orman yangınında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı” dedi.

Bakan Yumaklı: 7 uçak ve 22 yangın helikopter ile havadan müdahale sürüyor

Yangının ikinci gününde sabah saatlerinde sosyal medya hesabından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da, "Gece görev yapabilen 4 helikopterimiz gün ağarana kadar sorti yaptı. Şu an itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 yangın söndürme helikopteri ile havadan müdahalemiz sürüyor. Kara gücümüzün cansiparane mücadelesi de aralıksız devam ediyor" dedi.

Meteoroloji'den bölge için şiddetli rüzgâr uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yangın bölgesi Çanakkale’yi de kapsayan Marmara ve Kuzey Ege'de rüzgâr uyarısında bulundu. Yapılan açıklamada, “Rüzgârın kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (30-60 km/saat) olarak esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.

AFAD: Yangına, 2 bin 659 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri ile müdahale ediliyor

AFAD'dan yapılan açıklamada ise Çanakkale’de dün çıkan orman yangınına müdahalenin aralıksız sürdüğü belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam; 2 bin 659 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 araç ve iş makinesi sevk edilmiştir.

Orman yangınında 81 vatandaşımız dumandan etkilenmiş olup, 72 vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir.

Bölgedeki 9 köyde toplamda 337 hane - 1.251 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir.

Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve personele yemek ve içecek ikramı yapılmaktadır. Gelişmeleri takip ediyoruz."  

Yerlikaya paylaştı: Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden 72 vatandaşımız tahliye edildi, Çanakkale-Çan Karayolu trafiğe kapalı

İçişleri Bakanı Yerlikaya da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden 72 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir” dedi. Çanakkale-Çan Karayolu trafiğe amaçlı sivil araç trafiğine kapalı olduğunu duyuran Yerlikaya, “Çanakkale Boğazı çift taraflı deniz ulaşımına kapanmıştır” ifadesini kullandı.

Kaynak:T 24

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.