İnsan hafızası ne kadar güçlü; sanki bir kayıt makinası gibi.. Hayat boyu çocukluktan, yetişkinliğe ve yaşlılığa dek çok şeyi kaydediyor dosyalarına. Bir resim, bir fotoğraf, bir koku, bir çiçek, manzara, şarkı... Geçmişteki neleri hatırlatmaz ki insana..

Bazen yakın tarihe, bazen üzerinden yıllar geçse de, taa o çocukluk yaşlarına gidiveririz.. Gönlümüzde cana gelir o güzel anılar. Bazen de hiç hatırlamak istemediğimiz şeyleri de getirirler aklımıza.. Hatırlayınca duygulandığımız, sevindiğimiz, hüzünlendiğimiz anlarımız, sıralanır giderler dünyamızda..

*****

Hatırlamak derken dahi aklıma bir çok şey geldi şu an..

Bir gün bir akrabamızı ziyarete hastaneye gittiğimde yana yakına jeton arayan bir çift görmüştüm.. O eski yıllar ve öyle cep telefonu falan da henüz yok. Benim de çantamda bir jeton vardı hemen verdim.. Jeton verdim diye belki, iki ağızdan başladılar anlatmaya..

-Hastamızın durumu çok ağırdı ve atlattı çok şükür, kendine geldi ve bunu ailemize haber vereceğiz..

Şimdi o hastanenin önünden geçerken hep o insanların hasta kardeşlerinin hayata dönüşüne sevinçli halleri gelir aklıma..

Bir de ne ilgisi var demeyin, bizim apartmanın kapıcısının cep telefonunun melodisi var.. “hastane önünde incir ağacı..” diye çalıyor bazen.. Kim bilir ne anısı var ki garibin, her çalışında yad ediyor herhalde..

Düşünün bir; çocuk ekmek, süt getiriyor,

-Hastane önünde incir ağacı, anam ağacı,

Doktor bulamadı bana ilacı, anam ilacı..

Çöpleri topluyor aynı melodi..

*****

Yine anılarımızın başköşesine yerleşmiş bir çiçekten örnek vereyim; çok insandan da dinlerim lavanta kokusunun neleri hatırlattığını.. Çamaşır çekmecelerine, dolap içlerine minik lavanta torbaları koyarlardı annannelerimiz.. Dolabı açınca mis gibi kokuları yayılırdı.. Haydi bilenler gözlerini kapasınlar ve bir derin nefes alsınlar, o güzelim lavanta kokularının anısına..

*****

Bazen hüzünlü bazen de güzel ve neşeli şeyleri hatırlatır şarkılar, çiçekler.

Bütün çiçeklerin bana kızımın doğumunu hatırlattığı gibi.. Nur topu gibi bir torun.. Maşallah nur topu gibi.. Papatyalar, yaseminler, orkideler.. Bir demet oluyor sanki insanın gönlünde..

İşte böyle sevgili okuyucularım,

Hep güzel anılarımız olsun; sevgi, neşe ve keyifle hatırlayacağımız..

Sevgiyle, sağlıkla kalın..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.