Soru şu:

Yerel seçimlerde CHP ile İYİ Parti ittifak yapacak mı?

İttifaklar yeniden kurulmazsa şimdi elde bulunan bazı büyükşehirlerin kaybedilebileceği söyleniyor.

İktidardaki AK Parti cephesi yerel seçimlere iddialı hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “İstanbul ve Ankara’yı yeniden kazanacağız” diyor. Kıran kırana bir mücadele olacak.

İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, 2024 yerel seçimlerinde CHP ve İYİ Parti'nin yeniden bir ittifakta buluşup buluşmayacağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti'nin bütün büyükşehir, il ve ilçelerde kendi adaylarıyla seçime girecek şekilde çalışmaya başladığını ifade eden Koray Aydın, "İşbirliği gündem olursa oturulur konuşulur" diyerek, yerel seçim ittifakı için kapıları kapamadı.

İYİ Partili Koray Aydın, "Millet İttifakı hukuken ve teknik olarak bitmiştir, ittifaklar genel seçimler için kurulur, biz 2018'de, 2023 seçimlerinde farklı bileşenleri olan Millet İttifakı'nı CHP ile birlikte kurduk. Önümüzdeki yerel seçimlerde zaten yasa gereği bir ittifak kurulamıyor, ancak partiler arası işbirlikleri olabiliyor. Biz İYİ Parti olarak geçen dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde CHP ile her konuda, mesela bazı tezkereler dahil aynı yönde hareket etmedik, çünkü iki ayrı partiyiz. Bu dönemde de öyle olacaktır" ifadelerini kullandı.

Aydın, "İYİ Parti kapılarını kapattı mı, yerel seçimlerde iş birliği olacak mı?" sorusuna, şöyle yanıt verdi:

"Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener kurultayımızda bazı değerlendirmeler yaptı, bu değerlendirmelere İYİ Parti'nin kapı kapattığı, duvar ördüğü gibi yorumlar yapıldı, İYİ Parti kendi hikayesi, kimliği olan bir partidir, şu iyi bilinmelidir ki; İYİ Parti genel seçimde Meclis'te güçlü bir grup kurmuş, siyasette kök salmış, ülkenin her yanında teşkilatlanmış, milletimizle son derece güçlü bağları olan bir partidir. Bugün için biz bütün büyükşehir, il ve ilçelerde kendi adaylarımızla seçime girecek şekilde çalışmaya başlıyoruz, bununla ilgili program Parti Genel Merkezi'nde yapıldı. Ülkenin her yanında seçimlere girecek kudret ve kabiliyeti olan bir partiyiz. İşbirliği gündem olursa o da oturulur, konuşulur, elbette bunları da dikkate alırız. Yerel seçimde CHP veya Millet İttifakı partileriyle İYİ Parti iş birliği yapar mı, bunu zaman, şartlar ve partilerin kararları belirleyecek, şimdiden ‘olur’ veya ‘olmaz’ gibi bağlayıcı bir hüküm vermek doğru değil ama görüşmelere açık olacağımızı söyledim, söylüyorum” diyen Aydın, “Aslında bu çok erken tartışılan bir konu haline geldi ama partilerin her birinin geçmişe yönelik bu konuda edinilmiş bir tecrübesi de var. Yani, bugün AK Parti ile MHP ittifak yapacaklarını açıkladılar mı daha? Böyle bir söylem var mı, yok. Bizim de söylediğimiz Biz diyaloğa açığız, konuşabiliriz"

Aydın, "İYİ Parti, AKP ve MHP'nin yapacağını söylediği Anayasa değişikliğine destek verecek mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"AK Parti'nin kamuoyuna sunulmuş veya bizimle paylaşılmış bir Anayasa değişikliği teklifi yok, sadece bu hususu sürekli gündeme getiriyorlar. Türkiye, Osmanlı'dan bu yana hep anayasayı tartışmıştır, bu tartışmalar yine sürecektir. Bizim İYİ Parti olarak 'İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' başlığıyla Anayasa değişikliklerini içeren bir teklifimiz zaten var. Bunun yanında Altılı Masa olarak ortak bir mutabakatla sunduğumuz ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ teklifimiz de anayasa değişikliklerini içeriyor. Yani bu konuda biz netiz, net olmayan AK Parti'dir. Tekliflerini getirirler bakarız görüşürüz ancak şunu net şekilde ifade edeyim Anayasa'nın başlangıç kısmı ile ilk dört maddesini tartışmaya açacak, bir virgülüne dahi dokunacak bir teklifi en baştan reddederiz. AK Parti toplumsal barışı düşünüyorsa zaten böyle bir teklifle gelmez. Gelirse de vereceğimiz cevabı söylemiş oldum."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.