Pandemi dönemi ve Rus-Ukrayna savaşı tarım üretiminin önemini bir kez daha ortaya koydu.

Şimdi dünya devletleri tarıma önem veriyor. Çin ise tarımda üretim rekorları kırıyor. Çin, dünyada gıda ve tarım alanında en fazla finansman sağlayan ve dışarıya en çok uzman gönderen ülke konumuna geldi.

Pekin’de düzenlenen bir konferans sırasında, uluslararası toplumun beslenme güvenliği konusunda gerçekçi çözümler bulmak için ortak çalışma yürütmesi gerektiğini vurgulayan Çin Dışişleri Sözcüsü Ning, gezegenin ekilebilir arazilerinin yüzde 9'unu işleyen Çin'in dünya toplam besin üretiminin dörtte birini sağladığını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres'in küresel beslenme sistemlerinin sorunlarına değinen konuşmasına yanıt olarak, ülkesinin küresel besin güvenliğine çok önemli katkı yaptığını vurguladı.

Küresel beslenme sistemleri önemli zaaflar gösteriyor ve milyarlarca insan bunun sonuçlarından zarar görüyor. Dünyada bir yandan 780 milyondan fazla insan açlık çekerken dünya çapında üretilen besinlerin üçte biri ya kayboluyor ya da ziyan ediliyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlenen bir konferans sırasında, uluslararası topluluğun beslenme güvenliği konusuna öncelik tanıması ve bu çerçevede gerçekçi çözümler bulmak için ortak çalışma yürütmesi gerektiğini vurguladı.

Dünyanın en büyük tahıl üreticisi olan Çin, gezegenin ekilebilir arazilerinin yüzde 9 kadarını işlemekle birlikte dünya toplam besin üretiminin yaklaşık dörtte birini sağlıyor. Çin, şimdiye değin 1.4 milyarlık nüfusunu yeterince beslemeyi başarmış bir ülke. Bu olgu, bu ülkenin küresel beslenme güvenliğine yaptığı katkının bir göstergesi. Ayrıca dünyanın gıda güvenliği alanındaki kaygılarını gidermek amacıyla Çin, somut öneriler eşliğinde gıda güvenliğinin küresel düzlemde sekiz önemli iş birliği konusundan biri olması yolunda G20 platformunda girişimde bulundu.

Öte yandan Çin, dünyada gıda ve tarım alanında en fazla finansman sağlayan ve dışarıya en çok uzman gönderen ülke konumunda;

Birleşmiş Milletler bünyesinde bu konuda iş birliğine ilişkin en çok sayıda projeyi de Çin sunuyor ve 140'tan fazla ülke ile tarım alanında ortak çalışmalar yürütüyor.

Gelişmekte olan ülkelerle sayısı bini aşan tarımsal teknoloji paylaşarak verimin yüzde 30 ila yüzde 60 kadar artmasını sağlamış bulunuyor. Ayrıca Çin, 80'i aşkın gelişmekte olan ülkede 14 bin pirinç/tahıl uzmanı yetiştirdi ve Afrika'da yoksulluğun azaltılması ve tarımın geliştirilmesi amacıyla 13 örnek köy oluşturdu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.