ALİ BEKTAN yazdı: "2023'te Türkiye Düşmanlığı Sürdü"

2023 Yılı Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’cü kuruluş yıl dönümüydü. Lozan’da İngiltere ve Fransa ile yapılan anlaşmadan sonra Türkiye düşmanlığı başladı. Atatürk döneminde bu düşmanlık ortaya çıkmadı. Ata’nın karizması Avrupa’yı etkiliyordu. Hatay meselesinde de politikayı kullanarak Fransız Sömürgesi olan Suriye’den alınmasını sağladı.

Atatürk’ün vefatından sonra başlayan 2. Dünya Savaşı sonrasında dünya siyaseti değişti. Rusya ile başlayan soğuk savaş döneminde kilit ülke olan Türkiye, ABD ile müttefik oldu. NATO’ya girmek için Kore Savaşı’na asker yolladı. Soğuk Savaş sürerken Türkiye için yapılan planlar dosyalara konuldu. Bekletildi.

Başbakan Adnan Menderes 1960’ta ABD’den 300 Milyon Dolar kredi alamayınca bozulan ekonomi ve kitlelerin sokaklardaki tepkisi sonucu 27 Mayıs 1960 İhtilali oldu. Bunun arkasındaki gerekçe ise, Adnan Menderes’in Sovyetler Birliği’ne giderek, kredi isteyeceği ve ekonomik ilişkilerini arttırmak istemesinin ABD’yi kızdırması.. ABD, Ordu içinde darbe hazırlığı yapanları destekledi. 27 Mayıs darbesinin arkasında olduğunu rahmetli Alpaslan Türkeş, "Başbakanlık Ofisinde Amerikalıların bir odası vardı ve herşeyi kontrol ediyorlardı" diye açıklamıştı.

Devamı için tıklayınız:

https://www.bursaarena.com.tr/2023-te-turkiye-dusmanligi-surdu-makale,9604.html

Anahtar Kelimeler:
Ali Bektan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.