İsrail Devleti 14 Mayıs 1948 günü kuruldu. İngilizler Filistin’den çekildiklerini açıkladılar. 16 Dakika sonra İsrail Devleti’nin kurulduğu bildirildi. O ilandan itibaren ABD ve İngiltere İsrail’i hemen tanıdılar. Bu durum bölgede yaşayan Arapların hoşuna gitmedi. Çatışmalar başladı. Arap Nüfusun fazla olması nedeniyle Yahudiler artan saldırılar karşısında düzenli ordu kurmanın gerektiğini düşündüler.

Golda Meir hemen Amerika’ya gitti. Ülkedeki zenginlerden 50 Milyon Dolar topladı. ABD Hükümetinden hem silah satın aldı, hem de 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ordu silah depolarında bulunan tank, tüfek, zırhlı birlikler, toplar, kamyonlar ve savaş uçakları alındı. Büyük bölümü ise bağış olarak İsrail’e gönderildi.

Filistin’e 1948’den itibaren yoğun bir Yahudi göçü başlamıştı. Gelen gençler kamplara yerleştirildi. ABD’den gemilerle gelen silahlar bunlara dağıtıldı. Eğitimler başladı. Milis savaşlarından sonra düzenli ordu birlikleri oluşturulmaya başlandı. Bu bağımsız savaşanlar da düzenli orduya katıldılar. Böylece İsrail Ordusu oluşturuldu.

İsrail ile savaşan Araplar düzenli ordu kuramadılar ve Hamas’ın örgütü gibi sistemlerle savaşa devam ettiler. Bugün Gazze’de yaşanan katliam benzerleri 1950 ve 1960’larda da sürdü. Bir çok Arap köyünde katliamlar yaşandı. Dünya medyası gelişmiş değildi ve Ortadoğu’dan gelen bu haberler ne Avrupa’lıları ne de Amerikalıları ilgilendirmiyordu.

1967 Yılına gelindiğinde İsrail Ordusu Filistin’de işgale başladı ve Altı Gün Savaşı sonunda topraklarını genişletti. Altı Gün Savaşı veya Haziran Savaşı, 5 Haziran 1967 Pazartesi, İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaşa verilen adıdır. Arap İttifakı'na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de asker ve silah yardımıyla katılmışlardır.

Savaş, İsrail'in kesin üstünlüğü ile bitti ve Mısır'dan Sina Yarımadası'nı, Suriye'den Golan Tepeleri'ni ve Filistin'in Gazze Şeridi ile Batı Şeria topraklarını alan İsrail, topraklarını dört katına çıkarmıştır. Bu olay başta Filistin sorunu olmak üzere günümüzdeki birçok sorunun temelini oluşturur.

Mısır ve Suriye o savaştan sonra 6 yıl boyunca hazırlık yaptılar. Soğuk savaş ortamından faydalanarak, Sovyetlerden her tülü silah ve cephaneyi satın aldılar. 1973 Yom Kipur Savaşı 6 Ekim günü Mısır ve Suriye’nin ani saldırısı ile başladı. Önce Mısır ve Suriye savaşta başarı kazandı. İsrail Ordusu bu iki ülkenin tankları karşısında geri çekilmeye başladı. O noktada ABD Hükümetine başvuran İsrail, kendilerine 105 mm’lik tank toplarından verilmesini istedi. Pentagon bu topların daha geliştirme aşamasına olduğunu söyleyerek öneriyi ret etti.

İsrail bu sefer 90 mm’lik toplara sahip tanklardan istedi. Pentagon’un cevabı yaptığımız araştırmaya görer ABD Ordusu "Silah depolarında bu tankların cephaneleri bulunamadı" dediler. İsrail ise "Hawaii’deki silah deposunda 15.000 adet 90’mmlik top mermisi bulunuyor" dedi.

İsrail Mısır ve Suriye’nin tanklarını vurmak için ABD’den bu sefer tankları vuracak Maverick uçaklarından istedi. ABD Genelkurmay’ı ise bu uçaklardan bir filo’nun daha yeni ordu envanterine girdiğini ve bu filoyu verirlerse ABD Kongresi’nin kendilerine hesap soracağını açıkladı.

İsrail’in cevabı ise: "Siz Uçakları verin, Kongreyi bize bırakın” ...

Sonuç’ta İsrail bu filoyu alarak düşman tanklarını vurdu. Sina Çölün’de Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat’ın hatalı kararları sebebiyle Mısır Ordusu’nun bir kısmı İsrail tarafından kuşatıldı. İsrail Ordusu Suriye’yi de durdurdu ve karşı saldırıda Golan Tepelerini geri aldı.

İsrail, 6-25 Ekim Tarihleri arasındaki Yom Kipur Savaşı’nı ABD Desteği ile kazandı. Bu arada boşalan silah depolarına silah ve cephane yardımı ABD Ordusundan geldi.

7 Ekim’de Hamas’ın başlattığı savaşı duyunca anında "bu saldırının acısını İsrail'in sivil halktan çıkaracağı"nı söyledim. Haklı çıktım ve katliam sürüyor. Peki en büyük desteği kim veriyor? Yine Amerika Birleşik Devletleri. Avrupa’ da İsrail’in yanında sonuç ise olan zavallı sivillere oluyor.

Tarihsel sürece baktığımızada İsrail Ordusu kurulurken en büyük desteği ABD vermiş ve savaş dönemlerinde de bu destek sürmüştür.

Akdeniz’e yollanan ABD Gemi Filosu buna en güzel örnektir.

Filistinlilerin ne yazıkki böyle bir desteği yok. 1967’de Filistin’e destek veren Suudi Arabistan, Fas, Ürdün, Mısır ve Suriye’den bugün destek gelmiyor. İslam Ülkeleri sessiz bir şekilde İsrail’i seyrediyorlar. Seyretmeye de devam edecekler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.