Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko Ankara'da; “Türkiye uluslararası sahada Ukrayna’nın kilit ortaklarından biridir"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, “Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık. Ülkemiz, ister Kırım’da yaşayan, isterse işgal sonrasında bölgeden ayrılmak zorunda kalan Kırım Tatarlarının hak ve menfaatlerini korumaya devam edecektir” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile birlikte, gerçekleştirdikleri baş başa görüşme ve Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde düzenlenen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko görüşmelerine ilişkin açıklamada bulundu.

2018 yılının, Ukrayna’yla köklü geçmişe sahip ilişkilerin 100. yıl dönümü olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1918 yılında, genç Ukrayna Halk Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk devletlerden biri olduğunu hatırlattı. “Bugün ilişkilerimizi o günkü öncü vizyonla yürütüyoruz” diyen ve Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in 7. toplantısının bu vizyonun farklı bir yansıması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkardığımız 2011 yılından bu yana her sene düzenli olarak bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sayede ilişkilerimizi her geçen yıl daha da güçlendirdik, güçlendirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, ister Kırım’da yaşayan, isterse işgal sonrasında bölgeden ayrılmak zorunda kalan Kırım Tatarlarının hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğini de belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kırım Tatarı kardeşlerimize sahip çıktıkları için kıymetli dostuma da huzurunuzda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların da bir an evvel uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşmasını temenni ettiklerini belirterek, “Büyükelçi Ertuğrul Apakan’ın başkanlık ettiği Ukrayna AGİT Özel Gözlem Misyonu’nun çalışmalarını takdirle izliyoruz” dedi.

Konuşmasında Türkiye’nin Ukrayna’daki reform sürecini gönülden desteklediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, reformların başarıya ulaşmasının sadece Ukrayna’nın değil, aynı zamanda tüm bölgenin yararına olacağını sözlerine ekledi.

“UKRAYNA’DAKİ FETÖ VARLIĞININ TÜMÜYLE ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN İŞ BİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ukrayna makamlarının, dostluğun gereğini yaparak desteklerini gösterdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde de Ukrayna’daki FETÖ varlığının tümüyle ortadan kaldırılması için iş birliğimizin devam edeceğine inanıyorum. Bu konuda Maarif Vakfıyla, özellikle Ukrayna Millî Eğitim Bakanlığının iş birliğine vurgu yaptık. Bu vesileyle dostum Sayın Poroşenko’ya ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi yönünde sergilediği irade için teşekkür ediyorum.”

UKRAYNA LİDERİ POROŞENKO: “TÜRKİYE, ULUSLARARASI SAHADA UKRAYNA'NIN KİLİT ORTAKLARINDAN BİRİDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye’nin kendileri için sadece komşu değil, aynı zamanda uluslararası sahada Ukrayna’nın kilit ortaklarından biri olduğuna vurgu yaptı. Yapılan görüşmelerin karşılıklı anlayış ve güvenin yüksek düzeyini ifade ettiğini belirten Başkan Poroşenko, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği destekten dolayı, Kırım’ın yasa dışı işgalini tanımadığı için ve Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna silahlı saldırısını kınadığı için teşekkür etti.

Bu sorunlara çözüm getirmek amacıyla gerek ikili düzeyde gerekse uluslararası örgütler çerçevesinde Türkiye ile birlikte çalışma kararlılığını teyit ettiklerini belirten Başkan Poroşenko, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün konuşlanması için karar çıkması durumunda Türkiye’nin de bunun içinde olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.