Kırım-Tatar Teşkilatları Platformu "Vatanımız Kırım'ın Rusya tarafından işgalini kabul etmeyeceğiz!.."

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasını bir araya getiren Kırım Tatar Teşkilatları Platformu toplantısı, Ankara Büyük Anadolu Otelinde yapılan iştişareler sonrası tüm teşkilatların oy birliğiyle kabul ettiği sonuç bildirgesinin okunmasının ardından sona erdi.

Türkiye’de 43 dernek ve 3 vakıfla faaliyetlerini sürdüren Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun, 26 Ekim 2019’daki toplantısı, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen temsilcilerin karşılıklı iştişareler ve görüş alışverişlerine sahne oldu. Kırım’daki Rus işgalinin meşrulaştırılması girişimlerine ve Türkiye’de ile uluslararası platformlarda sürdürülen Rus propaganda mekanizmalarına karşı atılacak adımların gündem başlıkları olduğu toplantıda, işgal altındaki Vatan Kırım’da ve Kırım Tatarlarının yaşadığı tüm bölgelerde meydana gelen sorunlarla bunlara yönelik çözüm önerileri sunuldu.

Kırım’daki Rus işgalinin hiçbir zaman kabul edilmediğine vurgu yapılarak; Kırım’dan Doğu Türkistan’a kadar Türk dünyasının dört bir yanında ortaya konan baskılara karşı çıkıldı. Türkiye’deki Kırım Tatar Teşkilatları, baskıcı rejimlere maruz kalan milletlerin acılarının paylaşıldığını yüksek bir sesle dile getirdi.

TÜRKİYE’DEKİ KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI PLATFORMU TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun yayımladığı söz konusu sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

“Biz, asırlar devamında Kırım’dan göç etmeye mecbur bırakılmış Kırım Tatarlarının torunları olarak her zaman “Ak Topraklar, Hak Topraklar” dediğimiz; bize ayrılmak zorunda kaldığımız ata topraklarımızın sıcaklığını veren Türkiye’de 43 dernek ve 3 vakıf olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Vatanımız Kırım’a büyük bir hasret duymaktayız ve Kırım’daki kardeşlerimizin selametleri bizler için her şeyden önemlidir. Kırım’daki halkımızın özgür bir ortamda demokratik usullerle seçtiği Kırım Tatar Millî Kurultayını ve Kırım Tatar Millî Meclisini halkımızın en yüksek temsil organı olarak kabul etmekteyiz. Bu millî kurumlarımızın yine demokratik usullerle aldığı kararlara sonuna kadar bağlıyız ve çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürmeye devam edeceğiz. Vatanımız Kırım’ın 2014 senesinde Rusya tarafından kanunsuzca işgalini hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz.

“RUSYA TARAFINDAN YAŞATILAN MUAMELE BİR İNSANLIK SUÇUDUR”

Kırım’da öldürülen, kaçırılan, sözde mahkemelerce alıkonulan kardeşlerimize, Rusya tarafından yaşatılan muamele bir insanlık suçudur ve şüphe yok ki tarihin en karanlık sayfalarında yerini alacaktır.

Yolbaşçımız ve dünyaca ünlü insan hakları savunucusu Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun ve burada adını sayamayacağımız daha nicelerinin Kırım’dan sürgün edilmesi gibi uygulamaların ve insan hakları ihlallerinin sona ermesi için Kırım’daki işgalin bitmesi gerektiğini tüm dünyaya bir kere daha hatırlatırız.

Bu fikirlerden hareketle, Gaspıralı İsmail Bey’in yolumuzu aydınlatan fikirleri doğrultusunda, Doğu Türkistan’dan Karabağ’a kadar Türk Dünyasının dört bir köşesinde baskı rejimleri altında ezilen kardeşlerimizin acılarını paylaşmaktayız. Bütün bu bölgelerde ve vatanımız Kırım’da yaşanan acıların sonlanabilmesi için tüm insanlığı göreve ve beraber çalışmaya davet ediyoruz. Türk ve Dünya kamuoyuna saygı ile sunarız. “

SONUÇ BİLDİRGESİ OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Ankara Büyük Anadolu Otelinde gerçekleşen toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirgesi, katılan çok sayıda teşkilatın oy birliğiyle kabul etmesinin ardından, katılımcı Kırım Tatar teşkilat temsilcilerinin görüş ve önerilerine yer verildi.

Teşkilat temsilcileri, özellikle Türkiye’deki Kırım Tatarlarını yakından ilgilendiren Vatan Kırım’ın işgalinin sürekli Türk kamuoyunun gündeminde tutulması ve Türkiye’de ve dünyadaki tüm Kırım Tatarlarının iş birliği halinde olması ve sorunların çözüme kavuşmasını temenni etti. Ayrıca, Rus işgali altındaki Kırım’dan Türkiye’ye tedavi amacıyla gelen ve durumları ağır olan Kırım Tatar soydaşların durumları ve atılabilecek adımlar da toplantının önemli gündem maddeleri arasındaydı.

Toplantı sonrası Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularını yanıtlayan Kırım Tatar teşkilatlarının temsilcileri, Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasını bir araya getiren toplantının hayli verimli geçtiğini dile getirdi.

  • Kaynak: QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.