İstanbul’da Çin'e karşı büyük protesto

İki milyon metrekareye yaklaşan yüzölçümü ile Çin rejiminin işgal ettiği en geniş bölge olan Doğu Türkistan, Çin’in baskıcı politikaları ile yıllardır zulüm altında. Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşlar Birliği 1 Ekim 2022 tarihinde “1 Ekim Esaretin Başlangıcı” çağrısıyla İstanbul’daki Çin Konsolosluğu önünde basın açıklaması ve protesto düzenleyecek. 

Türk Devletlerinin yetim bıraktığı, işgalci Çin rejimi tarafından işgal edilen Doğu Türkistan’ın yaraları, 73. yıldönümünde bir kez daha dünya kamuoyuna hatırlatılacak. Bu bağlamda, Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Birliği 1 Ekim 2022 tarihinde İstanbul’daki Çin Konsolosluğu önünde protesto yapılacak. Saat 11.00’de gerçekleşecek eylemde Doğu Türkistan halkının sesi duyurulacak. Doğu Türkistan STK’ları Birliğinin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “1 Ekim 1949, Doğu Türkistan’ı işgal ederek, Doğu Türkistan halkının özgürlüğünü, egemenliğini ve her türlü haklarını gasp eden işgalci Çin komünist rejiminin kuruluş yıl dönümüdür. Tüm halkımızı basın açıklamamıza davet ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Doğu Türkistanlılar etnik, kültürel ayrımcılık, insan hakları ihlallerine, günümüzdeki ikinci Nazi Kamplarında işkence, asimilasyon ve Soykırım’a maruz kalıyor. Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, ÇKP rejiminin soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında üç milyondan fazla Uygur Türkü ve diğer Türkleri zorla tutuyor. Kamplarla birlikte inşa edilen devasa fabrikalarda ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor.

DOĞU TÜRKİSTANLILAR EVLERİNE HAPSEDİLDİ

3 aydır Doğu Türkistan’da Covid-19 bahanesiyle “tam kapanma” süreci başlatıldı. Doğu Türkistanlar evlerine hapsedildi. Çin devlet başkanı Şi Cinping’in uygulamaya koyduğu “Sıfır Kovid” politikası çerçevesinde abluka altına alınan Doğu Türkistan halkı yaşam savaşı veriyor. Çin virüsü bahanesiyle başkent Urumçi’de “üç günlük olağanüstü hal” ilan edildi. Yayımlanan genelgeye göre soykırıma maruz kalan Doğu Türkistanlılar açlığa maruz kalıyor. Çin rejiminin Doğu Türkistan’da uyguladığı sıkı karantina tedbirleri Uygur Türkleri ve diğer Türk topluluklarını zor durumda bırakıyor. Evlerine hapsolan Doğu Türkistanlılar gündelik ihtiyaç, yeme içme konularında büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor. 

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.