İsrail bugün Uluslararası Adalet Divanı'nda Gazze'de soykırım işlediği suçlamalarıyla yüzleşecek

Divan bir yandan davanın esasını dinlerken, duruşmalarda ayrıca Güney Afrika'nın İsrail'e Gazze'deki askeri faaliyetlerini durdurması talimatı verilmesi talebi ele alınacak. Divan aynı zamanda davanın esasını da dinleyecek.

İsrail, bugün Birleşmiş Miller (BM) Uluslararası Adalet Divanı'nda Gazze'de soykırım gerçekleştirdiği suçlamaları karşısında kendisini savunmaya hazırlanırken Başbakan Binyamin Netanyahu aşırı sağ kanattan bazı bakanların Gazze'yi tamamen işgal etme çağrılarını ilk kez kamuoyu önünde reddetti.

Güney Afrika Aralık ayında İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü harekât ile 1948 Soykırım Anlaşması'nı ihlal ettiği suçlamasında bulunmuştu. Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda bugün ve yarın dava duruşmaları görülecek.

İsrail hükümeti sözcüsü Eylon Levy dün "Yarın İsrail Devleti Hamas Rejimine siyasi ve hukuki koruma sağlayan Güney Afrika'nın absürt 'kan iftirasını' çürütmek üzere Uluslararası Adalet Divanı önüne çıkacak" dedi.

Divan bir yandan davanın esasını dinlerken, duruşmalarda ayrıca Güney Afrika'nın İsrail'e Gazze'deki askeri faaliyetlerini durdurması talimatı verilmesi talebi ele alınacak. Divan aynı zamanda davanın esasını da dinleyecek.

Kolombiya ve Brezilya dün Güney Afrika'yı desteklediklerini açıkladılar.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği, 1200 kişiyi öldürdüğü ve 240 kişiyi rehine aldığı eş zamanlı saldırıların ardından Gazze harekâtını başlatmıştı.

O zamandan bu yana Gazze'nin büyük bir kısmı harabeye dönerken bölgenin 2.3 milyon büyüklüğündeki nüfusun büyük kısmı evlerini terk etmek durumunda kaldı ve insani kriz meydana geldi. Saldırılarda 23 bini aşkın Filistinli öldürüldü.

Netanyahu, dün Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de dahil olmak hükümetinde görev alan sağ kanattan bakanların Filistinlilerin Gazze'yi gönüllü şekilde terk etmesi ve böylece İsraillilerin bölgeye yerleşmesinin önünün açılması yönünde çağrılarını ilk kez reddetti.

Bu duruş her ne kadar İsrail'in resmi politikası olsa da Netanyahu'nun daha önce Gazze'nin kalıcı işgaline ilişkin yapmış olduğu açıklamalar tutarsız ve zaman zaman belirsiz olmuştu.

Netanyahu X platformu üzerinden yaptığı açıklamada "Birkaç noktayı tamamen açıklığa kavuşturmak istiyorum: İsrail'in Gazze'yi kalıcı şekilde işgal etmek ya da Gazze'nin sivil popülasyonunu bölgeden çıkarmak gibi bir niyeti yok" dedi.

Netanyahu "İsrail Hamas teröristleri ile savaşıyor, Filistin halkıyla değil ve bunu uluslararası hukuka tamamen uyumlu şekilde yapıyoruz" dedi.

Netanyahu'nun bu açıklamaları Uluslararası Adalet Divanı'nda bugün başlayan duruşmaların öncesine denk gelecek şekilde planlamış olabileceği düşünülüyor.

Independent Türkçe, Reuters

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.