İkizköylülerden yeni yıl mesajı: Akbelen’i madene vermeyeceğiz

2024 yılına Akbelen Ormanı'ndaki nöbet alanında giren İkizköylüler,, maden şirketine 'Mücadeleyi bırakmadık, bırakmayacağız, vazgeçmeyeceğiz!' mesajını iletti.

İkizköylüler, 2024’e Akbelen Ormanı’nda girdi.

Muğla‘nın Milas ilçesine bağlı İkizköy‘de, dört yıldır Akbelen ormanlarındaki madene karşı mücadele veren köy sakinleri, doğalarını ve topraklarını koruma adına direnişlerini sürdürüyor.

Yeşil Gazete'nin aktardığına göre, İkizköy çevre komitesi sözcüsü Necla Işık, 2024’e girerken nöbet çadırında şunları söyledi:

”Bizler İkizköy’de, Akbelen’de tam dört senedir, Akbelen için İkizköy için dağımız, toprağımız taşımız, vatanımız için mücadele ediyoruz, direniyoruz, nöbet tutuyoruz. 2023’te canımızdan can gitse de kolumuzu bacağımızı kesseler de, Akbelen’i yıkıp yangın yerine çevirseler de biz bu topraklardan Akbelen’den de vazgeçmiyoruz.”

”İyiliğimizle, sevgimizle birbirimize duyduğumuz destek ve dayanışmayla yine burada nöbet alanında 2024’e saatler kala bir aradayız. Biz bu mücadeleyi bırakmadık, bırakmayacağız, vazgeçmeyeceğiz. Ne Akbelen’i ne de İkizköy’ü madene teslim etmeyeceğiz. Bu maden duruncaya kadar biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”

Akbelen nöbet çadırında bir araya gelen köylüler, ”Her yer Akbelen her yer direniş” sloganları attı.

Ne olmuştu?

İkizköylüler ile çevre aktiviteleri, dört yıldır Akbelen’i korumak için mücadele ediyor. Ancak tüm tepkilere ve eylemlere rağmen 24 Temmuz’dan itibaren ormanda kesim, jandarma ekipleri ile TOMA’lar eşliğinde yapılmıştı.

Buna karşı çıkmak isteyen çevreciler ve bölge sakinleri, defalarca gözaltına alınmıştı. Ağaç kesimin önünü, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 28 Kasım 2020’de verdiği izin açmıştı.

Ormanın 740 dönümlük kısmını açık maden ocağına dahil eden iznin gerekçesi ise Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne yakıt kaynağı sağlamak olarak gösterilmişti.

Ağaç kesimi, ülke çapında tepkilere neden olmuştu. TBMM Genel Kurulu‘nda muhalefetin bölgedeki ağaç kesiminin durdurulması için verdiği genel görüşme önergesi de AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedilmişti.

Akbelen’de mücadelenin sürdürüldüğü konteyner ve çadırlar ise 12 Eylül’de yetkili kurumlarca kaldırılmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.