Bu iddia doğru mu? 'ABD, Erdoğan’ın ıslak imzasının aslını görmek istedi'

CHP'li Namık Tan'ın iddiasına göre, ABD yönetimi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine verdiği desteğin resmileştiğini gösteren belgelerin ıslak imzalı aslını görmek istedi.

Bu belge, TBMM'nin 24 Ocak'ta aldığı kararı onaylayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak ABD yönetimi, bu belgenin yeterli olmadığını belirterek, ıslak imzalı aslını talep etti. Bu talep üzerine, belge uçak ile New York'a gönderildi. Belgenin ABD'ye ulaşmasının ardından, F-16 satışıyla ilgili engel kalktı.

Tan, bu durumu "skandal" olarak nitelendirdi. Türkiye'nin itibarının yerlerde süründüğünü belirterek, "Daha fazla aşağılanmamız, horlanmamız mümkün olabilir mi? 'Dünyaya ayar verirken', sürekli 'ayar verilen ülke' haline düşmekten utanç duymuyor muyuz?" ifadelerini kullandı.

tan.jpg

Tan'ın iddiası, Türkiye'nin dış politikasında yaşanan bir geriye gidişin göstergesi olarak yorumlanabilir. Türkiye, son yıllarda ABD ile ilişkilerde gerilim yaşamaya başladı. Bu gerilim, F-35 savaş uçağı programından Türkiye'nin çıkarılması ve İsveç'in NATO üyeliği konusundaki anlaşmazlıklarla daha da arttı.

Halk TV'de yayınlanan habere göre Tan'ın iddiası, ABD'nin Türkiye'ye karşı güvensizliğinin bir göstergesi olarak da yorumlanabilir. ABD yönetimi, Türkiye'nin verdiği sözleri yerine getireceğinden emin olmak istiyor olabilir.

Bu iddianın doğru olup olmadığı, ABD yönetiminden gelecek açıklamalarla netleşecek. Ancak bu iddia, Türkiye'nin dış politikasında yaşanan gerilimin boyutunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.