REUTERS: "Türkiye, İsveç'in NATO hedefini F-16'larla sonuçlandırmak için hızla ilerliyor"
Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin nihai onay belgesini Cuma günü gibi erken bir tarihte Washington'a göndermesi bekleniyor. Bu hamle, Türk ve ABD'li liderlerin Ankara'nın ABD F-16 savaş uçağı satın almasına giden yolu açtığını söylüyor.  
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç'in üyeliğini Perşembe günü imzaladı.
NATO kurallarına göre, süreçteki son belgenin (onaylama belgesinin) Washington'daki ABD Dışişleri Bakanlığı arşivlerine saklanması gerekiyor.
Konuya aşina bir kişi, bunun Cuma günü gerçekleşebileceğini ve bunun 2022'de başlayan sürecin son adımı olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Erdoğan'ın onayını memnuniyetle karşıladığını söylerken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron Reuters'a karardan "memnun" olduğunu söyledi.
Blinken X'e yaptığı açıklamada, "Enstrümanları Washington'da teslim almayı ve İsveç'i NATO'nun 32. Müttefiki olarak karşılamayı sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.
İsveç'in batı askeri ittifakına katılımının sağlanmasında uzun süredir ana engel olarak görülen Türkiye'nin desteği, Macaristan'ı henüz İsveç'in teklifini onaylayan tek üye olarak bırakıyor.
Türk parlamentosunda yapılan oylamadan kısa bir süre sonra ABD Başkanı Joe Biden, Capitol Hill'deki önemli komitelerin liderlerine, Ankara İsveç'in NATO katılım sürecini tamamladıktan sonra F-16 satışına ilişkin resmi bildirim sürecini başlatma niyetini bildiren bir mektup gönderdi .
Cuma günü gazetecilere konuşan Erdoğan, Türkiye'nin artık ABD'nin F-16 satışına ilişkin hamlesini beklediğini ve Kongre'nin Biden'ın mektubuna "mümkün olası bir sürede" yanıt vermesi gerektiğini söyledi.
"Bunu bekliyoruz. Elbette oradan bir an önce gelecek sonuç, Allah'ın izniyle F-16'ların Türkiye'ye gönderilmesi, tüm tamir, bakım işlemlerinin başlatılmasına da imkan sağlayacak, önemli" dedi.
Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Blinken'in yakın temas halinde olduklarını ve süreci yönettiklerini belirtti.
ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Perşembe günü Reuters'e verdiği demeçte, Washington'un ABD Kongresi'nin satışı onaylaması yönünde hızlı adımlar atmasını ve Dışişleri Bakanlığı'nın resmi bildirimi derhal Kongre'ye göndermesini beklediğini söyledi.

Raporlayan: Jonathan Spicer ve Tuvan Gümrükçü Düzenleyen: Tomasz Janowski

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.