Adnan Oktar’a Yine Ceza Yağdı: 8 Bin 658 Yıl

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce verdiği kararı istinaf mahkemesinin usulden bozmasından sonra yeniden yaptığı yargılamada, “Adnancılar” diye bilinen suç örgütünün lideri olan Adnan Oktar’ı 8 bin 658 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Mahkemenin verdiği karar bölge idare mahkemesi ve sonrasında Yargıtay’ın ilgili dairesi tarafından onanması halinde kesinlik kazanacak.

Adnan Oktar, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube ekiplerinin 11 Temmuz 2018’de yaptığı operasyonunda gözaltına alındıktan sonra, 18 Temmuz’da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Oktar’ın o tarihten bu yana tutukluluğu devam ediyor.

Bir önceki yargılamada 9 bin 803 yıl hapse hükmedilmişti

Mahkeme bir önceki yargılaması sonucu 11 Ocak 2021’de verdiği kararında Oktar ile birlikte örgüt yöneticisi olduğuna hükmettiği 13 sanığa ayrı ayrı 9 bin 803 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.

Mahkeme 107 sanık “örgüte üye olmak”, “örgüte yardım etmek”, “gerçeğe aykırı mal bildirmek”, “ruhsatsız silah taşımak” ve “tehdit” suçlarından 1 yıl 8 aydan 11 yıl 3 aya kadar değişen miktarlarda hapis cezasına hükmetmişti.

Üç sanığın tahliyesine karar veren mahkeme, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan 12 sanığa “örgüte üye olmak” suçundan 11 ay 7'şer gün hapis cezası verse de, hükmün açıklanmasını geri bırakmıştı.

İstinaf mahkemesinin bozma kararı sonrası 68 sanık tahliye edilmişti

Ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi ise Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik, aralarında Oktar ve örgüt yöneticilerinin de bulunduğu 84'ü tutuklu 215 sanık hakkında yerel mahkemece verilen hükmü usulden bozmuştu.

İstinafın bozma kararıyla 68 sanığın, tutuklulukta geçirdikleri süre ve haklarındaki hükümlerle ilgili bozma nedenleri dikkate alınarak tahliyelerine karar verilmişti.

İstinaf mahkemesi olarak görev yapan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nin 15 Mart 2022’de verdiği bozma kararı sonrası savcı, 14 Eylül’de hazırladığı esas hakkında mütalaasında Oktar hakkında “örgüt yöneticiliği”, “FETÖ silahlı terör örgütüne yardım”, “siyasal veya askeri casusluğa teşebbüs”, “eziyet”, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma”, “birden fazla kişiyle birlikte birden fazla kez çocuğa karşı cinsel istismar”, “cinsel saldırı”, “kişisel verilerin kaydedilmesi”, “tehdide azmettirme” suçlarından 232 yıl 9 aydan 1198 yıla kadar hapsini istemişti.

Voa türkçe

Fotoğraf: AFP

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.