CHP'den MHP'ye 7 yıl sonra sürpriz temas, gündem yine 'anayasa': Özel, Bahçeli'yle görüşecek

Geçen perşembe Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu kez MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi TBMM'de ziyaret edecek.

Erdoğan'ın "siyasette yumuşama", Külliye'nin ise "Türkiye '100. Yıl Uzlaşması" dönemi olarak ifade ettiği yeni süreçte Özel'in Bahçeli'ye ziyareti de kritik önem taşıyor. Zira Özel, görüşmelerini Türkiye siyasetinde "diyalog zemini" oluşturma amacıyla gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Yeni anayasa tartışmalarının alevlendiği dönemde Özel, Erdoğan'la görüşmesinde, Bahçeli'nin kapatma çağrıları yaptığı ve sıklıkla hedef gösterdiği AYM, Gezi davası gibi konuları da görüşmüştü. İki partinin liderleri ise en son 2017 yılında eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu döneminde bir araya gelmişti. Kılıçdaroğlu ile Bahçeli, 7 yıl önce yine bir anayasa değişikliği gündemi neticesinde TBMM'de görüşmüştü.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 2 Mayıs'taki tarihi görüşmesinin ardından Ankara'da hareketli günler yaşanıyor. Erdoğan, Özel'le görüşmesine ilişkin ilk açıklamasında “siyasette yumuşama” mesajı vermiş, Özel ise görüşmeyi "Türkiye demokrasisi açısından önemli bir kilometre taşı" olarak ifade etmişti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden ilk yorum da Erdoğan’ın Başdanışmanı Yiğit Bulut'tan gelmiş ve sürecin adını koyarak, "Özgür Özel’in de attığı çok önemli adım ile Türkiye '100. Yıl Uzlaşması' dönemine giriyor. Hayırlı olsun" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel'in 2 Mayıs'ta AKP Genel Merkezi'ndeki görüşmesinden

Özel, Erdoğan ziyaretinin ardından sırasıyla DEM Parti Eş Genel Başkanları ve eski CHP Genel BaşkanıKemal Kılıçdaroğluile görüştü. Bu görüşmelerde hem Erdoğan'a yaptığı ziyaretin gündem maddeleri hem de siyasette yeni döneme dair atılacak atımlar görüşüldü. 

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un öncülüğünde yeni anayasa görüşmeleri de hızlanırken, Özel'in Erdoğan'ın ardından Cumhur İttifakı Bahçeli'ye yapacağı ziyaret kritik önem taşıyor. Özel, Erdoğan'la görüşmesinde, Bahçeli'nin kapatma çağrıları yaptığı ve sıklıkla hedef gösterdiği Anayasa Mahkemesi, Gezi davası gibi konuları da görüşmüştü.

Bahçeli'nin zaman zaman hedef aldığı liderler arasında bulunan Özel ile görüşmesinin nasıl sonuçlanacağı merak konusu. İki lider yarın 12.00'de TBMM'de görüşecek.

ANKA'ya konuşan parti kaynakları, ziyaretin amacının CHP’nin toplumdaki kutuplaşmaya karşı siyasette yeniden diyalog zeminini korumayı kendine misyon edinmesi olduğunu belirti. Bu misyon dolayısıyla Özel'in ziyaretlerini sürdüreceği ifade ediliyor.

CHP-MHP'nin son teması 7 yıl önce: Gündem yine anayasa değişikliği

İki partinin liderleri ise en son 2017 yılında eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu döneminde bir araya gelmişti. Kılıçdaroğlu, 18 Ocak 20217 tarihinde TBMM Genel Kurulunda başlayacak anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmeleri öncesi Bahçeli'yi, Meclis'teki makamında ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, Bahçeli ile 45 dakika süren görüşmesinin ardından gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.

Devlet Bahçeli-Kemal Kılıçdaroğlu, 18 Ocak 2017

MHP'nin, Türk demokrasi tarihinin çok önemli bir partisi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bugünlerde benim şahsen görüşmeye ihtiyacım vardı. Sayın Başkan'ı ziyaret ettim, lütfedip kabul ettiler." dedi.

Bahçeli ile anayasa değişikliğiyle ilgili kaygılarını paylaştığını vurgulayarak, Bahçeli'ye teşekkür etti. Bahçeli ise Kılıçdaroğlu'nun gereğini söylediğini belirtti.

"Siyasette yumuşama" süreci

31 Mart seçimlerinde AKP’nin 22 yıl sonra ikinci parti konumuna düşmesinden sonra da ilk açıklamalarında “ılımlı” bir tavır sergileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel'le görüşmesinden sonra ilk açıklamasında, "Aslında olumlu bir gelişme oldu. Bundan önceki süreçlerde maalesef bu tür adımlar atılmıyordu" dedi. Özel’le görüşmesinden sonra siyasetin yeni rotasının da yumuşama süreci olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bu adımın atılmasıyla, siyasetin ülkemizde çok daha yumuşama dönemine girdiğini görüyoruz. Ben de Özgür Bey'e ilk fırsatta böyle bir ziyaretin karşılığını yapacağımı söyledim. Türkiye'nin, Türk siyasetinin buna ihtiyacı var. Ve ilk fırsatta da bu ziyareti gerçekleştirerek, Türkiye'de siyasetin yumuşama sürecini başlatalım istiyorum. Bu adımı da atacağız” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Özel ise Erdoğan'la görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Dünkü toplantının Türkiye demokrasisi açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etmek isterim" dedi. Özel, görüşmedeki "boş koltuk" konusuyla ilgili soruya, "Orada ortaya çıkan tablo ve aramızdaki görüşmeden sonra Sayın Erdoğan'ın Cumhuriyet Halk Partisi'ne bir ziyaret yapma talebini iletmesiyle birlikte olabilecek en iyi şekilde çözümlenmiş oldu" yanıtını verdi.

"Kamuoyunun gündeminde ne varsa hepsini dün Sayın Erdoğan ile konuşma imkanı bulduk" diyen Özel, "Türkiye'de ana muhalefetle, iktidarın ve bütün siyasi partilerin birbirleriyle konuşabilen, el sıkışabilen, tartışabilen bir çizgide kalmalarını son derece önemli buluyoruz" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel, AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ile eski Washington Büyükelçisi ve CHP Milletvekili Namık Tan, AKP Genel Merkezi'nde
Kaynak: T24

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.