Çin hapsedilen gazeteci sayısında dünyada birinci oldu

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporunu yayımladı. Raporda hapsedilen gazeteci sayısında Çin'in dünyada birinci olduğuna dikket çekildi.

Birleşmiş Milletler (BM Genel Kurulunun 1993'de aldığı kararla 1994 yılından bu yana 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü de 2002 yılından bu yana her yıl 3 Mayıs’ta Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporu yayımlıyor.

ÇİN DÜNYADA BİRİNCİ

Bu kapsamda örgütün dünya genelinde yaptığı araştırmalar sonucu hazırladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporunda, Çin 180 ülke ve bölge arasında 173'üncü sırada yer alırken, hapsedilen gazeteci sayısında Çin'in dünyada birinci olduğuna dikkat çekildi.

ÇİN'İN GAZETECİ DÜŞMANLIĞI

Raporda, Çin hükûmetinin sadece gazetecileri gözaltına almakla kalmayıp, aynı zamanda bilgi kanalları üzerinde sıkı kontroller tatbik etmeye, çevrim içi içeriği yönetmek için içerik sansürü ve gözetim politikaları uygulamaya ve hassas veya yasalara aykırı görülen içeriği kısıtlamaya devam ettiği belirtildi.

"ÇİN HİÇ BİR GELİŞME GÖSTERMEDİ"

Örgütün savunuculuk uzmanı Aleksandra Bielakowsk, Çin'deki son durumla ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında, "Çin hiç bir gelişme göstermedi. Çin hâlâ dünyada en fazla gazeteciye sahip ülke ve  hapsedilen gazeteci sayısında Çin dünyada birincisi!" ifadelerini kullandı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.